Băieții au mai multă nevoie de mișcare decât fetele

Să lipsim copiii de posibilitatea de a-şi revărsa energia nu este permis. Mai ales pe cei care merg la grădiniţă sau şcoală. Mulţi dintre ei se abţin din răsputeri când se află în colectiv, iar dacă şi acasă li se va impune să ştie de frică, băieţii vor face criză de nervi.

Mişcarea în aer liber constituie o problemă reală, de vreme ce condiţiile de apartament nu îi permit copilului să-şi satisfacă nevoia de mişcare. Şi adulţii sunt, în prezent, foarte obosiţi; în plus, nu suportă zgomotele de prisos. Dar băieţii au nevoie să facă zgomot, să se lupte. Desigur, nu înainte de culcare, ca să nu se agite prea mult. Şi, fără doar şi poate, adulţii trebuie să urmărească ca zarva băieţilor să nu se transforme în bătaie. Dar să lipsim copiii de posibilitatea de a-şi revărsa energia nu este permis. Mai ales pe cei care merg la grădiniţă sau şcoală. Mulţi dintre ei se abţin din răsputeri când se află în colectiv, iar dacă şi acasă li se va impune să ştie de frică, băieţii vor face criză de nervi.

Băieţii, în general, sunt mai gălăgioşi şi mai zburdalnici decât fetele. Sunt trăsături care ţin de gen. Mamele nu trebuie să reprime, ci să înnobileze aceste tendinţe, să le înalţe, să le eleveze. Sugeraţi-i fiului subiecte de cotitură interesante ale jocului „de-a războiul”. Faceţi-l romantic, propunându-i să se întoarcă cu gândul în vechime, să se închipuie pe sine a fi un viteaz nobil rus, un viking scandinav sau un cavaler medieval. Confecţionaţi-i pentru aceasta platoşă şi sabie din carton. Cumpăraţi-i o carte colorată şi interesantă sau o casetă video, care să-i pună fantezia în mişcare.

(Tatiana L. Şişova, Probleme şi dificultăţi în educarea copiilor: îndrumar pentru părinţi, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, p. 214-215)

De la același autor

Ultimele din categorie