Binecuvântare arhierească în Ajun de Bobotează la Mănăstirea Vasiova

Episcopia Caransebeşului

Binecuvântare arhierească în Ajun de Bobotează la Mănăstirea Vasiova

    • Binecuvântare arhierească în Ajun de Bobotează la Mănăstirea Vasiova
      Foto: episcopiacaransebesului.ro

      Foto: episcopiacaransebesului.ro

Este o tradiție ca în Ajunul Bobotezei Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, să fie împreună cu obștea Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” – Vasiova din județul Caraș-Severin. Și în acest an ierarhul a săvârșit slujba Sfințirii celei mari a apei, la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.

Avem aici la Mănăstirea Vasiova un izvor cu apă tămăduitoare, de aceea socotim ca la praznicul Bobotezei, mai precis în ajunul Bobotezei, să venim aici, să slujim Sfânta Liturghie, să coborâm la izvor în procesiune și să oficiem acolo sfințirea apei. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem în eparhia noastră o mănăstire frumoasă, o mănăstire destul de veche, în care au viețuit duhovnici îmbunătățiți, cum ar fi părintele Vichentie Mălău, Macarie Gușcă sau Calistrat Bobu, a spus Preasfințitul Lucian.

Părintele Episcop a binecuvântat Aghiasma Mare în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, oficiată în biserica mare a mânăstirii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După rugăciunea amvonului, ierarhul, soborul slujitor și credincioșii prezenți, au mers în procesiune până la izvor pentru a săvârșii rânduiala Sfințirii celei mari a apei. După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apa sfințită s-au întors în sfântul locaș, unde Preasfințitul Lucian a făcut otpustul Sfintei Liturghii și le-a vorbit celor prezenți despre săvârșirea faptelor vrednice de pocăință.

Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne curățească și pe noi de toată întinăciunea, pentru că El și-a asumat păcatele noastre și le-a curățit în apele Iordanului. De asemenea, Îl rugăm să ne ajute să facem în fiecare zi fapte vrednice de pocăință, ca să ne putem apropia mai mult de tot ceea ce înseamnă principiile și valorile moralei și evangheliei, pentru că fără pocăință și fără cultivarea sfintelor virtuți nu putem avea o viață articulată în Hristos, a afirmat ierarhul. 

În prezent, obștea așezământului monahal este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.

La ora actuală Mănăstirea Vasiova este o mănăstire de maici și aici se oficiază toate sfintele slujbe după rânduiala monahală, Sfânta Liturghie în fiecare zi și cele 7 laude. Socotim că această mănăstire are și un rol misionar pentru că se află pe raza orașului Bocșa și foarte mulți credincioși din oraș și nu numai, vin aici la mănăstire, se liniștesc din punct de vedere spiritual și bineînțeles participă activ la sfintele slujbe în fiecare duminică și sărbătoare, avându-l pe părintele Ioanichie ca duhovnic, a mai subliniat Preasfințitul Lucian.

O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei aici a izvorului despre care se spune că i-a redat vederea unui miner, Alexe Perian, după ce s-a spălat pe ochi cu apa binecuvântată.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Citește despre: