Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț are un nou paroh
„Catedrala orașului Târgu Neamț”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, are din această lună un nou preot paroh: părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, a fost prezentat credincioșilor ieri, 23 februarie, de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Clericul a preluat oficiul de paroh de la părintele profesor Ioan Mihoc, fostul director al școlii teologice, cel care timp de 27 de ani a păstorit comunitatea din centrul orașului. Momentul festiv a avut loc după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii.
Sfântul lăcaș închinat Maicii Domnului și Sfântului Apostol Andrei a devenit neîncăpător ieri dimineață, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cu prilejul vizitei și slujirii PS Nichifor Botoșăneanul, care a oficiat Sfânta Liturghie și care, la final, l-a prezentat pe noul paroh, părintele profesor Viorel Laiu, coslujitor al comunității timp de 14 ani.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a evidențiat, în cuvântul său de învățătură, felul în care Dumnezeu va judeca sufletul omului, arătând că Domnul va aprecia starea sufletească a fiecăruia:
Atunci când omul se unește cu Domnul, privește pe cei din jurul său cu ochii cu care Domnul îi privește. Nu înseamnă că omul credincios și sfânt nu vede răul, nu vede viclenia, nu înseamnă că milostenia trebuie să încurajeze escrocheria, viclenia sau nelucrarea, dar omul unit cu Dumnezeu vede adâncul bun în sufletul celuilalt, după cum mama care își iubește copilul, chiar și atunci când acesta i-a furat din casă la adolescență, nu se desparte de el și nu-l asociază doar cu un gest pe care l-a făcut, ci vede mai mult decât atât, și vede în acel lucru un accident și încearcă să vindece în copil această sămânță a răului. Cu acest ochi privește Dumnezeu lumea, cu acest ochi, cel ce se unește cu Domnul privește pe celălalt. De la această stare sufletească, omul se raportează la ceilalți: la cel bolnav, la cel închis, la cel care este aproape de el cu îngăduință, cu cinstire, cu realism, cu luare aminte. De aceea, Judecata nu va face distincție doar în niște fapte pe care le-a făcut mai mult sau mai puțin, ci în această stare pe care am dobândit-o. Un om care a furat o pâine nu înseamnă că este un hoț, ci cel care este statornic, fură și nedreptățește pe celălalt. Un om care a făcut o singură dată milostenie unui sărac nu înseamnă că este milostiv, ci cel care statornic face aceasta și-și schimbă starea sufletului.
După otpustul slujbei, părintele protopop Neculai Axentioi a dat citire deciziei chiriarhale de numire în funcție, iar părintele profesor Ioan Mihoc a ținut un scurt cuvânt de recunoștință, mulțumind credincioșilor târgnemțeni pentru întreaga bunăvoință arătată în cei 27 de ani de păstorire și pentru dragostea împărtășită atât de slujitorii Sfântului Altar, cât și de comunitatea parohială.
Vă mulțumesc tare mult, mulțumim consiliului și comitetului parohial, mulțumim doamnelor preotese care au fost cu noi, ne-au înțeles și ne-au ajutat în această slujire, mulțumim din suflet lui Dumnezeu că El este cu noi și că nu ne va lăsa pe pământul acesta. Îl felicităm pe părintele Viorel Laiu și m-am bucurat foarte mult că Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a aprobat mai întâi ca să fie urmaș la directorat, la seminar, că a binecuvântat ca să fie aici, în continuare, paroh în locul meu. Nu este la început de drum, ci are deja 14 ani de slujire. Îl cunoașteți bine și știți că face o lucrare frumoasă, având o reală apreciere pentru frumos. Noi vom fi alături de sfinția sa, vom fi trup și suflet să-l ajutăm să meargă așa biruitor, până la sfârșit, cu lucrarea. Vă felicităm părinte director, îl rugăm pe Domnul Hristos să vă dea putere, să vă dea Bunul Dumnezeu ajutor în tot ceea ce gândiți și îl rugăm să vă țină sănătos, în pace, aici, împreună cu noi, a afirmat părintele Ioan Mihoc.
Odată cu instalarea în oficiul de paroh, părintele Viorel Laiu a fost felicitat și cu ocazia zilei sale de naștere, împlinind zilele trecute vârsta de 50 de ani.
M-aș bucura să ajung și eu în aceste momente pe care le trăiește părintelui director Ioan Mihoc, când va fi timpul, să mulțumesc și eu pentru cele bune, însă așa cum a spus în cuvântul său, am acest dar de la Dumnezeu, al enoriașilor de aici, care sunt de o înaltă ținută și facem în așa fel încât ca preotul să-i păstreze. Mă rog Bunului Dumnezeu ca, auzind cuvintele Evangheliei de astăzi, să mă număr și eu printre oile din această parohie care vor vedea și vor gusta din Împărăția lui Dumnezeu, a menționat la final pr. Viorel Laiu.
Paroh, profesor și director
Pr. prof. Viorel Laiu s-a născut la 22 februarie 1975 în municipiul Sibiu. A urmat Şcoala Generală nr. 5, din Târgu Neamţ în perioada 1981-1989, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ între 1989-1993, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi între anii 1993-1997. În perioada noiembrie 1997 - aprilie 1998 a fost dirijorul corului Parohiei „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din New York – SUA. În perioada 1998-2001 a fost pedagog la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, unde a predat Muzică liniară şi Istoria Religiilor.
Începând cu anul şcolar 2001-2002 a fost numit spiritual la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, devenind și titular în anul 2014. În anul 2010 a obţinut gradul didactic I la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi, grad echivalat și în preoție. La 12 august 2001 a fost hirotonit diacon, iar în 15 septembrie 2002 a fost hirotonit preot pe seama paraclisului seminarului teologic. Hirotoniile întru diacon şi preot au fost săvârşite de către Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În ziua de 3 ianuarie 2008 a fost hirotesit iconom stavrofor, distincţie acordată de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, iar la data de 5 august 2015 a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, distincţia mitropolitană „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.
Începând cu anul școlar 2018 – 2019, părintele profesor a preluat funcția de director al seminarului nemțean, devenită vacantă după ieșirea la pensie a părintelui profesor Ioan Mihoc.
Din anul 2024, părintele Viorel Laiu este doctor în istorie al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.