Biserica bizantină „Sfânta Paraschevi” – Paphos, Cipru
Biserica „Sfânta Paraschevi” este o veche biserică bizantină din localitatea Geroskipou, insula Cipru. Localitatea este situată la mică distanță de malul mării și la doar 3,5 kilometri est de orașul Pafos.
Ridicată în secolul al IX-lea, în forma unei bazilici cu cinci cupole dispuse în semn de cruce, Biserica „Sfânta Paraschevi” din Pafos este una dintre cele mai importante biserici din Cipru. Valoarea sa constă în frescele pe care le adăpostește – cele mai vechi datând din secolul al IX-lea, iar cele mai noi, din secolele al XV-lea și al XVI-lea.
Biserica „Sfânta Paraschevi” este considerată un exemplu remarcabil de arhitectură bizantină specifică secolului al IX-lea. Deși nu există certitudini, se presupune că biserica ar fi fost zidită pe ruinele unui vechi templu păgân închinat zeiței Afrodita. Inițial, biserica a fost închinată Sfintei Cruci.
Arhitectura bisericii prezintă un plan în formă de cruce, cinci domuri, abside și bolți interioare. Cel mai mare dom este cel de deasupra naosului, iar următoarele două sunt cele ridicate pe absidele laterale, în nord și sud.
Exteriorul bisericii seamănă mult cu Biserica „Sfântul Barnaba” din Peristerona. De asemenea, există asemănări arhitecturale cu bisericile „Sfântul Barnaba” de lângă Salamina și „Sfântul Lazăr” din Larnaca.
În capătul sud-estic al bisericii, lângă Sfântul Altar, se află un mic paraclis, care a servit fie drept mormânt al martirilor, fie ca baptisteriu. Se presupune că, în secolul al XIX-lea, peretele vestic al bisericii a fost dărâmat pentru a permite extinderea acesteia. Intrarea originală se află pe peretele vestic.
În interior, biserica este împodobită cu fresce datând din mai multe perioade: secolele VIII-IX, X și XII-XV. În timpul lucrărilor de restaurare efectuate între anii 1974-1977, pe peretele sudic al bisericii, în absidă, a fost descoperită o cruce roșie, extrem de veche, zugrăvită direct pe piatră.
Următorul strat de pictură datează din secolul al X-lea și a fost descoperit sub stratul de pictură din secolul al XV-lea. Dintre scenele pictate în secolul al XII-lea s-a păstrat „Adormirea Maicii Domnului”, zugrăvită în timpanul absidei nordice. Din aceeași perioadă datează și reprezentarea Maicii Domnului Platitera, între Arhangheli, pe bolta Altarului.
În biserică se păstrează și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datând din secolul al XV-lea. Icoana este pictată pe ambele fețe: pe o parte este reprezentată Maica Domnului Îndrumătoarea, iar pe revers – Răstignirea Mântuitorului.
Date de contact:
📍 Adresă: Agías Paraskevís 1-1, Yeroskipou 8201, Cipru
📞 Telefon: +357 26 821 000
⏰ Program de vizitare:
Luni - Sâmbătă: 09:30 - 12:30, 13:30 - 18:30
Duminică: doar cu programare
Katholikonul Mănăstirii Stavronikita
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro