Katholikonul Mănăstirii Esfigmenu
Katholikonul Mănăstirii Esfigmenu se află în partea de apus a curţii şi este închinat Înălţării Domnului.
Piatra de temelie a katholikonului a fost pusă în 1808 de către egumenul Teodorit, iar sfințirea a avut loc în 1811, fiind săvârșită de către Patriarhul ecumenic Grigorie al V-lea. A fost zidit pe locul Katholikonului vechi. Este construit în stil athonit şi are opt turle, cea din centru fiind cea mai mare.
La intrare în biserica mare a mănăstirii se află pictat în partea dreaptă a ușii chipul Patriarhului Antim al Constantinopolului, iar în partea stângă este chipul Mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi, care a ajutat foarte mult mănăstirea, închinându-i și metocul de la Florești. Domnitorii români care au ajutat mănăstirea au fost: Petru Rareș, Radu Paisie, Gavriil Costachi și alții.
În partea de miazănoapte a pridvorului se află Paraclisul Sfinţilor Arhangheli, iar în cea de miazăzi se află Paraclisul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Pridvorul cu coloane şi cele două paraclise incluse în corpul bisericii au fost adăugate în 1845 de către Patriarhul Antim al VI-lea, care a devenit monah în mănăstire.
Pronaosul şi naosul nu sunt separate prin zid. În naos se află Icoana Maicii Domnului „Trandafirul neveştejit”. Catapeteasma din lemn aurit, bogat în decoraţiuni florale, a fost sculptată în 1813. Icoanele împărăteşti au fost îmbrăcate în aur în anul 1850 în Rusia.
În Sfântul Altar se păstrează aşa-numita „Cruce a Pulheriei”, precum şi o Icoană bizantină în mozaic (secolul al XIV-lea) care Îl reprezintă pe Hristos în întregime, binecuvântând cu mâna dreaptă, iar în stânga ţinând Evanghelia.
Paraclisul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Marea Lavră
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro