Biserica nouă a Mănăstirii Bârsana, Maramureș
Așezământul a fost construit la mijlocul secolului XVI de către domnii Drăgoșești. Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae și era una dintre cele mai importante din întreg ținutul Maramureșului.
Mănăstirea Bârsana este situată în comuna cu același nume din județul Maramureș, pe Valea Izei.
Așezământul a fost construit la mijlocul secolului XVI de către domnii Drăgoșești care au mai ctitorit și mănăstirea de la Peri (Săpânța de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae și era una dintre cele mai importante din întreg ținutul Maramureșului.
Aici și-a avut în aceea vreme reședința episcopul Gavril Ștefanca (Gavril Bârsana). Tot aici erau școliți preotii din satele învecinate și de la Mănăstirea Bârsana își procurau cărțile și preoții din zonele mai îndepărtate, acestea fiind aduse aici chiar și din Moldova și Țara Românească.
În anul 1791, Imperiul Austriac confiscă averea mănăstirii, o desfințează, iar bunurile rămase sunt transferate mănăstirii de la Cernoc (Munkaci). Ultimii călugări rămași se mută la Mănăstirea Neamț. Un mic schit se păstrează totuși și funcționează sub tutela Mănăstirii de la Peri.
Mănăstirea Bârsana este reînființată în 1993 odată cu binecuvântarea acestui loc de către PS Justinian Chira - episcop al Maramureșului și Sătmarului. Este începută construcția bisericii noi, a altarului de vară, a chiliilor și a paraclisului. Întreg ansamblul este realizat de meșterii din Bârsana.
În prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn în stil maramureșean, Aghiasmatarul, Stăreția, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa meșterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniță, Poarta maramureșeană de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale. Există chiar și un mic lac în incinta mănăstirii cu un mic pod deasupra.
Biserica nouă a Mănăstirii cu hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli“ (1993-1995) este amplasată în partea estică a complexului monahal fiind destinată săvârșirii cultului. Ea este în același timp centrul spiritual și compozițional al întregului ansamblu. Ținând seama de mai multe criterii specifice acestei mănăstiri, biserica a fost proiectată în următoarele dimensiuni: 22,57 metri lungime, 12,20 metri lățime și 57 metri înălțime, numărându-se printre cele mai înalte construcții de lemn din Europa. Construcția are două nivele: demisol și parter.
Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Maramureș, zilnic fiind vizitată de sute de pelerini, dar și turisti atât din țară cât și din străinătate. Este cu siguranță un loc care nu trebuie să lipsească din nici un itinerar prin Maramureș.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro