Ansamblul clădirilor Mănăstirii Xiropotamu

Locuri de pelerinaj

Ansamblul clădirilor Mănăstirii Xiropotamu

Orice pelerin care ajunge întâia dată în Sfântul Munte va întâlni în calea sa Mănăstirea Xiropotamu, aflată pe drumul care urcă din Dafne spre Kareia.

Vechea intrare a mănăstirii se află în colţul de sud-est. Intrarea nouă se află la mijlocul corpului de răsărit sub arhondaric. Curtea este largă şi în mijlocul ei este construit Katholikonul orientat cu altarul spre nord.

Vizavi de intrarea în biserica centrală, în corpul de sud, se află trapeza în forma literei „T”. Deasupra pridvorului bisericii se află biblioteca şi schevofilachionul. În partea de răsărit a Katholikonului se află agheasmatarul, construit în 1783 de către ieromonahul Serafim. În mijlocul corpului de nord, în faţa absidei altarului, se află clopotniţa ce poartă inscripţia „1779, septembrie 20”.

În corpurile mănăstirii se află Paraclisele care poartă hramurile Sfintei Cruci, al Sfântului Ioan Botezătorul, al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, al Sfântului Teodosie şi al Sfântului Gheorghe.

Mai sus de mănăstire se află patru chilii închinate Înălţării Domnului, Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântului Atanasie şi Adormirii Maicii Domnului. Două dintre aceste chilii sunt locuite în prezent de doi vieţuitori români. La Kareia se află Chilia „Sfântul Dimitrie”.

În partea de jos a mănăstirii, la mare, se află Turnul Pulheriei sau Turnul Contesei, despre care se spune că ar fi fost construit de împărăteasa Pulheria.