Buzdugan și Morar, pelerini în Muntele Athos: „E un loc unic pe pământ. Până și mâncarea și apa au alt gust”

Ortodoxia în lume

Buzdugan și Morar, pelerini în Muntele Athos: „E un loc unic pe pământ. Până și mâncarea și apa au alt gust”

Actorul și omul de radio ieșean Daniel Buzdugan se află, în aceaste zile, într-un pelerinaj în Muntele Athos, alături de colegul său de matinal, Mihai Morar.

Daniel Buzdugan nu este pentru prima dată pe cărările Athosului, pe care îl consideră o adevărată oază de bucurie și liniște duhovnicească, în aglomeraţia şi agitația lumii în care trăim. După ce, ieri, Mihai Morar a publicat pe o rețea de socializare o fotografie realizată pe coasta estică a peninsulei, aproape de Mănăstirea Vatoped, însoțită de mesajul „Eὐλογία. Evlogia! #binecuvântare”, Buzdugan a transmis și el câteva gânduri:

„Cred că oricine petrece câteva zile în Muntele Athos iese alt om de acolo și orice bărbat care este drept și sincer cu el însuși și caută pacea sufletului ar trebui ca măcar de curiozitate să pășească în Muntele Athos pentru a duce câteva zile viața de acolo. E un loc unic pe pământ. E o liniște nefirească, dar dulce. Până și mâncarea și apa au alt gust. Când ai pășit în Athos ai intrat într-un izvor neoprit de rugăciune iar sufletul și trupul simt din plin asta”.

Amintim că, în urmă cu trei ani, Daniel Buzdugan a moderat, la Iași, cea de-a patra ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO), spunând, atunci, că ei sunt „armata lui Hristos”:

Credeți-mă că este cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată: asta este Biserica! Voi sunteți Forța Bisericii! Oamenii simt, nu poți să minți, atunci când ești în mijlocul oamenilor, ei te simt! Să fiți acei tineri care nu se rușinează de Dumnezeu! Sunteți armata lui Hristos! Sunteți Forța Bisericii! Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!”.

Muntele Athos este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miazăzi, având celelalte trei părți scăldate de Marea Egee. Lungimea Sfântului Munte este de 60 km, iar lățimea variază între 12 și 18 km. Altitudinea vârfului Athonului este de 2030 de metri, iar suprafața peninsulei este de 389 km2. Populația locală este formată doar din bărbați – călugări și novici – pentru care sensul vieții este slujirea lui Dumnezeu. Intrarea pe Sfântul Munte se face, de regulă, cu feribotul, după primirea unei vize de intrare, numită Diamonitirion.

De-a lungul anilor, nenumărați artiști, sportiv, scriitori și oameni publici din țara noastră au vizitat „Grădina Maicii Domnului”. Printre ei se numără Mihai Neşu, George Ogăraru, Cătălin Moroşanu și Smiley, care a mărturisit, în urma ultimei sale vizite, că în Athos „ai cu cine să te sfătuiești. Sunt niște părinți, acolo, care au o viață duhovnicească reală”.

Citește despre: