Campanie de informare despre cancerul de sân
Pentru al treilea an consecutiv, în luna octombrie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer derulează campania de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul" și trag un semnal de alarmă asupra riscului acestei afecțiuni.
"Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta! — este mesajul nostru din acest an. Este timpul să o susținem pe cea mai dragă femeie din viața noastră, care ne-a fost la rândul ei alături de-a lungul vieții. Acum ea se află la vârsta când este mai expusă riscului de îmbolnăvire. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre și să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le știm sănătoase pe cele mai importante femei din viața noastră este de neprețuit", a declarat joi Cezar Irimia, președintele FABC, într-un comunicat de presă.
Mamografia, recomandată de Institutul Național de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, este o analiză care ajută la depistarea neoplasmului mamar în absența simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) și a nodulilor.
Femeile cu vârsta mai mică de 50 de ani care suferă de cancer la sân au un risc de două ori mai mare de a dezvolta un al doilea tip de cancer decât restul populației, iar la femeile de peste 50 de ani, apariția unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabilă, relevă un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Granada Cancer Register, Spania, ale cărui rezultate au fost prezentate în luna octombrie a acestui an în jurnalul Societății de Oncologie Ginecologică din SUA.
Cercetătorii au afirmat că riscul unui femei cu cancer de sân de a dezvolta un al doilea tip de tumoare este mai mare decât la femeile sănătoase în primii cinci ani de la punerea diagnosticului. După cei cinci ani, riscul scade, fiind asemănător cu cel al femeilor fără diagnostic de neoplasm mamar.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, la nivel global. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populație feminină declarată a Bucureștiului. Potrivit OMS, peste 450.000 de femei mor anual de neoplasm mamar.