Când se săvârșește Vecernia unită cu Sfânta Liturghie și de ce?
Deși, de regulă, Vecernia se oficiază seara, există anumite cazuri în care se săvârșește dimineața - atunci când este unită cu Sfânta Liturghie.
Deși, de regulă, Vecernia se oficiază seara, există anumite cazuri în care se săvârșește dimineața - atunci când este unită cu Sfânta Liturghie. Este oficiată astfel în special în Postul Mare, când în zilele obişnuite are loc Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, care are ca parte componentă Vecernia.
De asemenea, Vecernia poate fi unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în patru zile din timpul anului bisericesc, la Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei, precum şi în Joia şi în Sâmbăta din Săptămâna Patimilor. Cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur se unește atunci când ziua Bunei-Vestiri este de luni până vineri, în Postul Mare.
Vecernia ține locul Liturghiei catehumenilor. Unirea Vecerniei cu Sânta Liturghie amintește de rânduielile existente în primul mileniu creștin când, în zilele de ajunare, Sfânta Liturghie se săvârșea seara, după vremea Vecerniei - pentru a nu fi întreruptă ajunarea și pentru a se putea împărtăși credincioșii.