Când te rogi așa cum trebuie, să te aștepți la ispite

Cuvinte duhovnicești

Când te rogi așa cum trebuie, să te aștepți la ispite

    • Când te rogi așa cum trebuie, să te aștepți la ispite
      Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

Dacă te rogi în chip bineplăcut lui Dumnezeu, vor veni asupra ta asemenea încercări, încât o să crezi că este cu dreptate să te mânii. Dar nu există deloc mânie îndreptățită împotriva aproapelui.

Când atotvicleanul demon folosește multe mijloace și nu poate să împiedice rugăciunea dreptului, atunci se retrage puțin. Dar se răzbună mai târziu, îndemnându-l la mânie, ca să-i dispară starea interioară specială, care s-a creat prin rugăciune. Sau îl incită cu plăcerea trupească, tocmai ca să-i întineze sufletul.

Când te rogi așa cum trebuie, să te aștepți la ispite. Deci, împotrivește-te puțin cu bărbăție, ca să păstrezi rodul rugăciunii. Pentru că de la început spre aceasta ai fost rânduit: să lucrezi rugăciunea și să păstrezi roadele ei (vezi Facerea 2, 15). Deci, după ce ai lucrat, nu lăsa nepăzit câștigul tău, altfel nu te-ai folosit deloc din rugăciunea ta!

Dacă te rogi în chip bineplăcut lui Dumnezeu, vor veni asupra ta asemenea încercări, încât o să crezi că este cu dreptate să te mânii. Dar nu există deloc mânie îndreptățită împotriva aproapelui. Dacă cercetezi cu luare-aminte cazul, vei afla că este cu putință să îndrepți situația și fără mânie. Deci, lucrează într-așa fel, încât să nu te mânii! (Sfântul Nil Ascetul)

(Glasul Sfinților Părinți, traducere de Părintele Victor Mihalache, Editura Egumenița, 2008, pp. 411-412)