Capitala Moldovei anunță Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum

Arhiepiscopia Iaşilor

Capitala Moldovei anunță Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum

Timp de trei zile, Iașul va fi plin de diversitate culturală, artă, tradiții și obiceiuri ale minorităților etnice, prin evenimente specifice, cu oameni speciali și povești multiculturale.

Spațiu de convețuire a numeroase neamuri care și-au gasit casă pe colinele sale, Iașul cultural se pregătește de sărbătoare. O sărbătoare a diversității, a culorii, a artei dar, mai ales, a bucuriei.

Viață, istorie, cultură, povești, tradiții, arte și obiceiuri ne sunt aduse de către Asociația Iubire și Încredere din Iași la un loc, sub un singur nume: Festivalul Celebrarea multiculturalității – Aici si Acum.

În parteneriat cu Secția Cultură a Orașului Bălți, Republica Moldova, The International Organization For Democracy And Human Rights – Iodhr, Oslo, Norvegia, Asociația Obștească Cutezătorul, Raionul Telenești, Republica Moldova, la Iași vor fi prezente minorități etnice reprezentative din România și Republica Moldova, cu scopul de a se prezenta frumusețea specifică în pași de dans, secvențe de film, scene de teatru, acorduri muzicale, fotografie și meșteșug.

Timp de trei zile, Iașul va fi plin de diversitate culturală, artă, tradiții și obiceiuri ale minorităților etnice, prin evenimente specifice, cu oameni speciali și povești multiculturale, după cum urmează:

25 Septembrie 2015 

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și ai Bălțiului

Expoziția va cuprinde imagini reprezentative din frumusețea tradițiilor, artei și culturii minorităților etnice, care și-au găsit loc în orașele Iași – România și Bălți – Republica Moldova.

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova;

Meșteșugari pricepuți din Iași și Bălți își vor expune obiectele făurite cu multă dibăcie și vor împărtăși tainele lucrului lor tuturor doritorilor, care vor avea posibilitatea să învețe de la expozanți împletitul de pănuși, cioplitul în lemn, încondeiatul ouălor, cusutul de motive tradiționale și altele.           

•          17.00, Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași – Piesă de teatru independent pe tema multiculturalității

•          18.00, Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași – Proiecție de film pe tema multiculturalității

26 Septembrie 2015

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova

•          11.00 – Cursa de ciclism „Toți pe două roți”. Traseu: Parcul Expoziției – Universitate – Biblioteca Central Universitară – Retur  

Cursa de ciclism invită doritorii să defileze cu biciclete frumos împodobite, pentru exprimarea multiculturalității în forma sa cea mai artistică, pe traseul mai sus prezentat. La finalul cursei, vor fi premiate cele mai frumos decorate cinci biciclete, care surprind tema multiculturalității.

Participanții pot veni cu bicicletele proprii sau pot împrumuta de la fața locului – in limita stocului disponibil – cu mențiunea că decorarea acesteia va trebui realizată de către fiecare participant, înainte de ora începerii paradei (ora 11.00).

•          15.30, Grădinile Complexului Palas – Flashmob de dans tradițional etnic

Dansatori profesioniști din România și Republica Moldova vor antrena publicul într-un flashmob de dans tradițional al mai multor minorități etnice.

•          ora 16.00, Grădinile Complexului Palas – Seară de dans tradițional etnic, cu elemente de modernitate

27 Septembrie 2015

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului;

•          10.00 - 22.00, Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova

•          18.00, Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare – Concert Coral Modern cu elemente de multiculturalitate – Corul Național de Cameră Madrigal, Dirijor Anna Ungureanu.

Citește despre: