Cățuile cu clopoței pot fi folosite de mireni la tămâiere?

Întreabă preotul

Cățuile cu clopoței pot fi folosite de mireni la tămâiere?

    • Cățuile cu clopoței pot fi folosite de mireni la tămâiere?
      Foto: tsarbopouloi.gr

      Foto: tsarbopouloi.gr

Dan
întreabă:

Doamne ajuta! Am o nelamurire: Obiectul de cult care are recipientul pentru pus carbune si tamaie exact ca o cadelnita, dar nu are lanturi - are un maner mai lung sau mai scurt , de care sunt atarnati clopotei se incadreaza in categoria cadelnitelor destinate preotilor si episcopilor, sau a catuilor cu care credinciosii pot tamaia in casa? Prin Grecia am vazut acest obiect de cult. Multumesc mult!

pr Andrei Atudori a răspuns:
28 Septembrie 2015

Doamne ajută!

Dan, obiecutul despre care vorbești (vezi foto), deși face parte din categoria largă a cățuilor, este destinat cultului divin și nu folosirii de către mireni. El este utilizat în mănăstirile grecești și în unele mănăstiri de maici din țara noastră la anumite momente din timpul sfintelor slujbe sau în cadrul procesiunilor religioase.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: