Ce rugăciuni putem face pentru sufletele celor adormiți?

Întreabă preotul

Ce rugăciuni putem face pentru sufletele celor adormiți?

    • Ce rugăciuni putem face pentru sufletele celor adormiți?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Ioana A
întreabă:

Sărut mâna, părinte! Am citit și știu că pentru cei adormiți, ca să-i ajutăm să le mai ierte Dumnezeu din păcate, cel mai bine este să ne rugăm pentru ei, nu să facem înmormântări cât mai scumpe, să se împartă un număr cât mai mare de pachete, obiecte de mobilier etc. Știu ca după despărțirea de cei dragi, cel mai bine este să punem să fie pomeniți 40 Liturghii, să le facem pomenirile și să îi trecem la Sfânta Liturghie. Întrebarea mea este: în afara acestor pomeniri, ce alte rugăciuni putem face noi pentru cei dragi, în speranța mântuirii lor?

22 Iunie 2017

Ioana,

Toată rânduială ce se face la înmormântare, milosteniile şi celelalte sunt pentru folosul celui răposat. Dacă se exagerează ceva din dorinţa de slava deşartă, pentru a fi lăudaţi de oameni, aceasta este greșit, dar nu înseamnă că nu mai trebuie făcute milostenii, ci trebuie discret şi cu smerenie să facem ceea ce se cuvine pentru odihna celui de curând adormit. Dacă cel răposat nu s-a îngrijit de sufletul lui, înmormântarea cu fast şi lucrurile scumpe nu-l ajută prea mult. Să vă rugaţi pentru cei răposaţi atât în rugăciunile personale, pe care le faceţi acasă, cât şi în rânduielile de pomenire ce se fac la biserică, la care adăugaţi milostenie – căci milostenia unită cu rugăciunea mult ajută pe cei adormiţi în Domnul. Să fie pomeniţi mereu la Sfânta Liturghie.

Domnul să vă binecuvânteze!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: