Ce semnifică „Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei, ea îți va zdrobi capul iar tu îi vei înțepa călcâiul”?
Ce semnifică „Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei, ea îți va zdrobi capul iar tu îi vei înțepa călcâiul”? (Facerea 3,15)
Pr. Arsenie Papacioc spune că acest verset este o proorocire care se referă la Maica Domnului, care a născând pe Hristos Dumnezeu, a călcat capul diavolului şi toată răutatea lui, devenind Eva cea nouă.
Este cum a explicat persoana dinainte. Explicatia suta la suta adevarara
Foarte frumoasa si adevarata explicatie a dat parintele, dar imi permit si eu o interpretare mai poetica, pe langa cele date mai sus.
Intr-adevar cred ca este o profetie legata de rolul femeii in mantuirea lumii, sau cum spune un proverb romanesc, "femeia l-a imbatranit pe dracul", adica l-a invins.
Si prin Eva a venit pacatul, prin alta Eva (Fecioară Maria) va veni mantuirea. Protoevangelio.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce înseamnă cuvintele Mântuitorului: „Să nu credeți că am venit să aduc pace pe pământ, n-am venit să aduc pace, ci sabie” și celelalte conform Matei 10, 24-36?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Nicoleta, textul de mai sus este recunoscut ca fiind prima profeție mesianică, adică primul mesaj care vestește venirea în lume a unui Răscumpărător, a lui Mesia. Prin aceste cuvinte Dumnezeu se adresează șarpelui, dar mai ales celui care lucrase prin șarpe, diavolul, spre căderea în păcatul neascultării a primilor oameni.
De ce este un text ce vorbește despre Mesia? Imediat după căderea în păcat și refuzul omului de a se întoarce la Dumnezeu, Acesta făgăduiește omului că va veni cineva, care va zdrobi de tot capul șarpelui, adică al diavolului. Se arată adversitatea ce va exista între urmașii Evei și slujitorii celui rău. Moartea șarpelui arată zdrobirea puterii diavolului și răscumpărea noastră prin Hristos.
Teologul român Nicolae Neaga (Hristos în Vechiul Testament, Ed. Renașterea, Cluj-Napoca, 2007) subliniază o serie de aspecte extrem de interesante ale textului ebraic. Acestea vin să întărească caracterul profetic al textului de mai sus. Spre exemplu, observă el, pronumele folosit în cazul zdrobirii capului („ea” în textul românesc pentru a rezona cu sămânță), apare în textul ebraic și cel grecesc al Septuagintei la persoana a treia singular masculin (el sau acesta). Aceasta deși, potrivit analizei sale, ar fi trebuit să fie folosit un plural (Nu intru foarte mult în astfel de detalii, dar explicațiile suplimentare se pot lectura în cartea). Concluzia lui este că textul de mai sus are în vedere o anumită persoană din descendenții Evei.
Tot el observă că zdrobirea capului înseamnă anihilarea totală, în timp ce înțeparea călcâiului reprezintă doar un succes parțial.
Textul este numit de către mulți teologi ”Protoevanghelia”, adică cea dintâi Evanghelie, prima veste bună dată de Dumenzeu oamenilor imediat după căderea în păcat. Deci este primul text care vestește venirea în lumea a Mântuitorului Hristos.
Bucurii de la Domnul!
pr. Paul-Cezar Hârlăoanu