Ce sunt „jertfele” așezate la icoane?
În lumea ortodoxă (în special la greci), există obiceiul ca, la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sau ale unor sfinți, cât și pe raclele sfinților, credincioșii să așeze mici plăcuțe argintate, care reprezintă imagini în relief cu părți ale corpului (ochi, urechi, mâini, picioare), cu bebeluși, cu mașini ori case.
În lumea ortodoxă (în special la greci), există obiceiul ca la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sau ale unor sfinți, cât și pe raclele sfinților, credincioșii să așeze mici plăcuțe argintate ce reprezintă imagini în relief cu părți ale corpului (ochi, urechi, mâini, picioare), cu bebeluși, cu mașini ori case.
Aceste „imagini” sunt aduse de credincioși în semn de recunoștință pentru minunile deja săvârșite prin intermediul icoanelor sau a sfinților. Creștinii aduc aceste daruri, ca și cum ar oferi un cadou unei persoane care a făcut pentru ei un lucru semnificativ. „Jertfele” pot fi cumpărate din majoritatea magazinelor ce comercializează obiecte de cult din Grecia, și apoi agățate înaintea unei icoane sau pe racla unui sfânt, folosind o panglică.
Uneori, credincioși aduc aceste „jertfe” chiar în momentul în care se roagă pentru înfăptuirea unei minuni, pentru a „convinge” de nevoia ascultării cererii lor.
Actul de agățare a „jertfei” este însoțit de o rugăciune sau o mulțumire și, uneori, de aprinderea unei lumânări. Această practică este moștenită de la grecii antici, care aduceau jertfe zeilor păgâni înainte de un eveniment major din viața lor.
Icoanele Bisericii – mijloace de a slavoslovi pe Dumnezeu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro