Ce sunt Paremiile?
Paremiile sunt lecturi biblice alese din anumite cărţi ale Vechiului şi Noului Testament. Ele se citesc după prochimen, la vecernia sărbătorilor din perioada Octoihului şi a Penticostarului şi la vecernia zilelor de rând din perioada Triodului.
Paremiile sunt lecturi biblice alese din anumite cărţi ale Vechiului şi Noului Testament. Ele se citesc după prochimen, la vecernia sărbătorilor din perioada Octoihului şi a Penticostarului şi la vecernia zilelor de rând din perioada Triodului (miercuri şi vineri seara din săptămâna brânzei şi toate zilele din Postul Mare).
Paremiile sunt alese în raport cu sărbătoarea la care se citesc. De exemplu, la sărbătorile Maicii Domnului se citesc paremii care sunt considerate de Biserică drept profeții legate de Maica Domnului. Sau la diferitele sărbători ale Domnului nostru Iisus Hristos se citesc fragmente din Sfânta Scriptură (de obicei din Vechiul Testament), considerate profeții ale acelui eveniment sau aducând o explicație sau un înțeles pentru acel eveniment.
Numărul lor e variabil. La vecernia sărbătorilor din perioada Octoihului şi a Penticostarului sunt, de obicei, trei paremii; la vecernia de miercuri şi vineri seara în săptămâna brânzei, se citeşte o singură paremie (cu câte două prochimene); la vecerniile zilelor de rând din Păresimi sunt câte două. Vecernia din ajunul marilor praznice împărăteşti se distinge şi prin numărul mai mare de paremii care se citesc: la vecernia din ajunul Naşterii Domnului sunt 8; la cea din ajunul Bobotezei sunt 12; iar la cea din Sâmbăta Patimilor (unită cu Liturghia Sfantului Vasile) sunt 15.
Dispunerea miridelor pe Sfântul Disc
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro