Ce sunt sedelnele?

Taine, ierurgii, slujbele Bisericii

Ce sunt sedelnele?

Sedelnele sunt cântări liturgice care se cântă sau se citesc la slujba Ceasurilor, Miezonopticii, Vecerniei şi Utreniei şi se numesc aşa, deoarce în timpul citirii sau cântării lor, cei prezenţi pot şedea pe scaune sau în străni.

Se poate şedea jos în timpul cântării acelor stihuri care alternează cu citirea catismelor, cei şase psalmi de la începutul Utreniei, care sunt numite "sedelne" sau "catismale", adică cântări ale catismelor. Ca o particularitate, în unele cărţi de cult ale noastre Liturghier, Tipicul bisericesc, Octoih, sunt numite şi "stihologii ale Psaltirii", adică o teologie doxologică a psalmilor care sunt intercalaţi între ele.

Originea lor se pierde în negura vremii; Sfântul Teodor Studitul, menţionându-le ca un lucru nou în "Cuvânt din postul Naşterii", iar întrebuinţarea lor în cult se pare că este anterioară secolelor VIII-IX.

În rânduiala contemporană, mai ales în bisericile de enoriaşi, se observă tendinţa de suprimare sau comprimare a elementului vechi precreştin, în favoarea celui noi, pur creştin, de cele mai multe ori se suprimă citirea catismelor şi se cântă numai sedelnele.

Citește despre: