Prochimenul – un „rezumat” al sărbătorii

Taine, ierurgii, slujbele Bisericii

Prochimenul – un „rezumat” al sărbătorii

    • credincioși în strană
      Prochimenul – un „rezumat” al sărbătorii / Foto: Benedict Both

      Prochimenul – un „rezumat” al sărbătorii / Foto: Benedict Both

Prochimenul este, în cântarea bisericească, stihul sau versul rămas ca o sinteză a psalmilor vechitestamentari care, odinioară, precedau pericopa din Apostol. În zilele de sărbătoare, prochimenul are rolul de a-l introduce pe credincios în tema evenimentului sărbătorit.

Prochimenul se cântă înaintea Evangheliei Utreniei din sărbători, în rânduiala românească simplificându-se până la recitarea stihului şi a răspunsului dat de către cântăreţ.

Prochimenul poate fi considerat un „rezumat” al sărbătorii, deoarece el sintetizează tematica lecturilor care vor urma şi evidenţiază ideea mesianică centrală a sărbătorii. Spre exemplu, la sărbătoarea Naşterii Domnului, prochimenul scoate în evidenţă naşterea lui Hristos, mai înainte de veci, din Tatăl: Din pântece mai înainte de Luceafăr te-am născut (Psalmul 109, 3).

În cadrul utreniei, prochimenul reprezintă un moment important şi trebuie tratat cu toată atenţia de către credincioşi, deoarece aceste stihuri ale psalmilor profetici reprezintă un element de autenticitate al credinţei noastre vechitestamentare.