Cea de-a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârșită la Catedrala Mitropolitană

4 Martie 2020 18:01 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În după-amiaza zilei de miercuri, 4 martie 2020, în cea de-a treia zi din Postul Sfintelor Paști, la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită slujba Pavecerniței celei Mari, în cadrul căreia a fost rostită cea de-a treia parte a Canonului cel Mare, alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de părinții slujitori ai catedralei.

Credincioșii ieșeni s-au adunat și în această zi, în număr tot mai mare, să se roage la slujba Pavecerniței Mari oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalții Corului „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane, iar la final, ierarhul le-a citit celor prezenți Rugăciunea cea Mare de dezlegare.

Canonul cel Mare se săvârşeşte în prima şi în a cincea săptămână din Postul Mare. În prima săptămână se oficiază în seara zilelor de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Pavecerniţei Mari (slujba de după Vecernie), când strofele Canonului sunt împărţite în patru părţi, corespunzătoare celor patru zile. „Canonul lacrimilor” este alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și reprezintă una dintre cele mai frumoase și profunde slujbe ale Bisericii noastre. Totodată, acesta este cel mai extins imn liturgic, cu 250 de strofe care ne îndeamnă la căință, smerenie, milă și îndreptarea faptelor rele. Pe tot parcursul citirii canonului, între tropare, se rostește stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.

Vă recomandăm să citiți și:

IPS Părinte Teofan: „Nu există cale mai potrivită pentru viață ca Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie”

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Starea de pocăință constituie scara care îl duce pe om la Dumnezeu”

IPS Părinte Teofan: „Suntem chemați să ne angajăm pe drumul care duce către Învierea Domnului Hristos”

Catedrala Mitropolitană din Iași: slujbe speciale în prima săptămână a Postului Mare

De la același autor

Ultimele din categorie