Cei care nu pot posti din cauza bolii, a muncilor grele, a lipsei, ce trebuie să facă?

Cuvinte duhovnicești

Cei care nu pot posti din cauza bolii, a muncilor grele, a lipsei, ce trebuie să facă?

Despre această dezlegare, cel mai bine se cuvine a întreba pe episcopul locului și pe preotul respectiv care, de la caz la caz, pot rândui alte fapte bune în locul postului.

Cei ce postesc de nevoie au vreo plată? Dar cei care nu pot posti din cauza bolii, a muncilor grele a lipsei, ce trebuie să facă?

– Cei care postesc de nevoie, dacă vor mulțumi lui Dumnezeu pentru aceasta și nu vor cârti înaintea Lui, vor avea plată pentru răbdarea lor, întrucât este scis: „În lupta aceasta grea aveți nevoie de multă răbdare” (I Timotei 6, 11). Și iarăși: „Întru răbdarea voastă veți dobândi sufletele voastre și cine va răbda până la sfârșit, acela se va mântui” (Matei 10, 22; 24, 13; Marcu 13, 13).

Cei care nu pot posti din cauza bolii sunt dezlegați de Sfintele Canoane să mănânce unele mâncăruri de dulce de care au nevoie (Canoanele 8 și 10 ale Sfântului Timotei al Alexandriei; canonul 69 Apostolic etc.). Pentru cei care nu pot posti din cauza muncilor grele, nu am găsit în canoane dezlegarea postului pentru ei, doar de vor fi ostași sau deținuți. Aceștia, prin căință și alte fapte bune, vor completa datoria postului trupesc. Despre această dezlegare, cel mai bine se cuvine a întreba pe episcopul locului și pe preotul respectiv care, de la caz la caz, pot rândui alte fapte bune în locul postului.

(Ne vorbește Părintele Cleopa, ediția a 2-a, vol. 4, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 79-80)

Citește despre: