Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim ar putea fi anulată din cauza Coronavirusului

Măsurile luate de autoritățile israeliene pentru a preveni răspândirea Coronavirusului pot pune în pericol ceremonia coborârii Sfintei Lumini la Mormântul Domnului.

Conform agenției de presă rusești RIA Novosti, marți, 10 martie, poliția israeliană urma să aibă o discuție legată de organizarea ceremoniei de pogorâre a Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt, la care participă zeci de mii de pelerini creștini din diferite colțuri ale lumii, însă întâlnirea a fost amânată din cauza riscurilor legate de răspândirea epidemiei de Coronavirus.

„Conform regulilor existente, evenimentele cu 5.000 de participanți sau mai mulți au fost anulate. Aceste restricții sunt valabile până în data de 23 martie, urmând să vedem ce se întâmplă în continuare”, a declarat oficialul poliției israeliene Michael Zingerman pentru RIA Novosti.

Amintim că Israelul şi autorităţile palestiniene au introdus orașul Betleem în carantină, după ce şapte persoane au fost diagnosticate cu Coronavirus. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului a fost închisă joi, 5 martie, pentru două săptămâni, iar toate rezervările hoteliere pentru turiștii care vizitează Cisiordania au fost anulate, pentru a evita răspândirea infecției cu virusul COVID-19.

***

Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștilor.

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.

După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.

Părintele Patriarh Teofil citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși. În urma acestei rugăciuni, Lumina se pogoară şi se răspândește în Biserică, aprinzându-se totodată şi candela „neadormită” a Sfântului Mormânt.

De la același autor

Ultimele din categorie