Chipuri și simboluri ale credinței – Horea Paștina la IBMF 2025
Prima zi a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină (IBMF) de la Iași a fost încununată de vernisajul expoziției „Piatra din capul unghiului”, semnată de renumitul artist Horea Paștina. Evenimentul, găzduit de sala „Ecclesia” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, a adus în fața publicului lucrări pe pânză ce explorează teme spirituale profunde, cu o expresie artistică sobră și luminoasă.
Deschiderea expoziției a fost prezentată de teologul și etnologul Costion Nicolescu, care a oferit o introducere profundă în universul simbolic al picturilor expuse, subliniind legătura subtilă dintre arta plastică și spiritualitatea ortodoxă:
În cazul lui Horea Paștina, intenția artistică depășește simpla autodezvăluire. El nu dorește să vorbească despre sine, ci să mărturisească ceea ce a trăit într-o întâlnire vie, tainică, cu Dumnezeu – cu Hristos, cu Dumnezeul Treimic. De aceea, felul în care ne apropiem de lucrările sale este esențial.
Un vernisaj devine, în acest context, mai mult decât un eveniment artistic: el este un prilej de comuniune – ca să folosim cuvintele Sfântului Dumitru Teologul. Ne adunăm în jurul frumuseții, în jurul unor lucrări care sunt nu doar izbutite artistic, ci și adevărate în sens profund, duhovnicesc.
Iar acolo, în această întâlnire tăcută cu frumusețea autentică, se află Duhul Sfânt, cu inspirația Lui, se află prezența lui Dumnezeu. Ne este așezată înainte o prezență harică – reală, actuală – care poartă în ea, tainic, o lucrare euharistică.
Vernisajul s-a desfășurat în prezența unui public numeros și s-a bucurat de participarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a oferit un cuvânt de învățătură și reflecție profundă asupra operei lui Horea Paștina:
Preasfinția Sa a vorbit despre conceptul de „străvedere” în creația artistului – un termen care trimite dincolo de simpla privire. „Străvedere – te uiți, vezi, dar suntem invitați să vedem dincolo. E nevoie de mai mult: de limpezimea minții, de curăția inimii și de o rază de lumină venită de sus.” – a subliniat ierarhul, accentuând dimensiunea spirituală pe care o presupune contemplarea adevăratei frumuseți.
Autorul lucrărilor din cadrul expoziției, artistul Horea Paștina, a explicat pentru public ideea din spatele lucrărilor ce au dat numele expoziției „Piatra din capul unghiului”, precum și detalii inedite din interacțiunea sa cu Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, al cărui portret l-a realizat de mai multe ori pe pânză, în ani diferiți – lucrări ce au fost prezente, de asemenea, în cadrul expoziției:
Expoziția se numește Piatra din capul unghiului și am venit însoțit și de câteva lucrări – portrete ale Părintelui Dumitru Stăniloae, Sfântul Preot Mărturisitor. Dau câteva titluri ale lucrărilor pe care le-am adus: Corabia, Potirul și Corabia, Lumina vine de la Răsăritul cel de Sus; mai am și câteva lucrări care poartă simplu titlul: Răsăritul cel de Sus.
Acestea cuprind în ele doar cercul, pătratul și triunghiul. Cercul este albastru și simbolizează cerul, pătratul este roșu și simbolizează pământul, iar triunghiul este galben și aș spune că reprezintă Sfântul Duh, Treimea.
Cuvântul se întrupează, coboară, îl ridică pe Adam și pe Eva – și pe noi – trecând prin Cruce. Trebuie să trecem prin apa Botezului și, prin Cruce, ne ridicăm în sus. Nu e o noutate în ceea ce fac, e o noutate pentru mine.