(Video) Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „NAȘTEREA DIN NOU” - 2017  

18 Decembrie 2017 10:48  |  Colinde

Titlul concertului este „Nașterea din nou. Crăciunul în temnițele comuniste”, prin acesta sugerându-se ideea de naștere întru Hristos pe care mărturisitorii au aplicat-o în viața lor pe durata detenției, ca mijloc de răbdare a suferinței. Invitații concertului vor ilustra prin colind atât suferința cât și bucuria lăuntrică simțită de oamenii care prin suferință L-au regăsit pe Hristos.

„Ediția de anul acesta a Concertului de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovineiîși propune să ne reîntâlnească cu Întruparea Cuvântului, care este principala cauză a nașterii de sus a omului. Ideea este cuprinsă în afirmația de o stranie frumusețe a Sfântului Irineu de Lyon: Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca pe om să-l facă Dumnezeu. Revelația Cuvântului a făcut generații întregi de oameni să-și schimbe viața și să mărturisească cu putere pe Unul Dumnezeu adevărat și pe Iisus Hristos, pe Care L-a trimis. Iar această mărturisire s-a arătat în vremurile din urmă mai ales prin exemplul plin de curaj al sfinților din închisori, cărora le este dedicat și Anul comemorativ 2017. Crăciunul acestor oameni a fost o premiză pentru libertatea de după 1990, dar și pentru o libertate lăuntrică a Bisericii, ale cărei roade încă le mai culegem la 70 de ani după momentul istoric al mărturiei lor” a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

Invitații concertului sunt: Corul Mănăstirii Paltin - Petru-Vodă, Corul „Cuviosul Iosif” al Mănăstirii Văratec, Corul Mănăstirii Diaconești, Corul bărbătesc „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Corul Academic „Byzantion”. Fiecare invitat va aduce prin repertoriul propus frânturi din atmosfera acelei epoci, cât și starea de bucurie sufletească specifică acestei sărbători luminoase a Nașterii Domnului. (Larisa Elena Alui-Gheorghe)

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Colinde

Recomandările zilei

Citește și