Comportament cu discernământ

Cuvinte duhovnicești

Comportament cu discernământ

Atunci când mustrăm pe cineva din dragoste, cu durere, fie că celălalt înţelege dragostea noastră, fie că nu, schimbarea se săvârşeşte în inima lui, deoa­rece suntem mişcaţi de dragoste curată.

- Părinte, când vedem pe cineva că se comportă urât, trebuie să-i spunem ceva?

- Potrivit cu ce fel de om este. Este nevoie de mult discernământ şi de iluminare dumnezeiască în vremea noastră, nu este uşor să vă vorbesc despre aceasta. Într-un caz, aşa cum am văzut, există 500 de subcazuri. Sunt unii care pot fi îndreptaţi, alţii care nu se îndreaptă, ba chiar la o observaţie de-a noastră pot reacţiona. Mai ales când unul ca acesta are ego­ism şi-l atingi, reacţionează urât. Deşi, de multe ori înţelege că greşeşte, totuşi din pricina egoismului nu dă înapoi. Iar când intenţiile noastre nu sunt chiar curate, adică împreună cu interesul există şi mândrie şi dragostea nu este curată, în celălalt se creează o mare repulsie.

Atunci când mustrăm pe cineva din dragoste, cu durere, fie că celălalt înţelege dragostea noastră, fie că nu, schimbarea se săvârşeşte în inima lui, deoarece suntem mişcaţi de dragoste curată. În timp ce mustrarea ce se face fără dragoste, cu patimă, îl face fiară pe celălalt, pentru că răutatea noastră se loveşte de egoismul aceluia şi atunci sar scântei şi se aprin­de şi foc, ca atunci când loveşti cremenea de amnar. Când îl răbdăm pe fratele nostru din dragoste, acela simte aceasta. Aşa cum simte şi răutatea pe care o avem înlăuntrul nostru, deşi nu se manifestă, pentru că îi pricinuieşte tulburare. La fel se întâmplă şi cu diavolul, care aduce tulburare chiar şi atunci când se înfăţişează ca înger de lumină, în timp ce adevăratul înger pricinuieşte o veselie lină, negrăită.

- Adică, Părinte, atunci când spunem ceva şi se stârnesc împotriviri, înseamnă că am făcut-o din egoism?

- Se pricinuiesc şi multe interpretări greşite, căci unul înţelege unele, altul altele! Dar fiecare să se cer­ceteze întotdeauna pe sine însuşi: „De ce vreau să spun aceasta? De unde pornesc? Mă doare pentru el sau vreau s-o spun doar ca să par bun, să mă arăt că sunt cineva?”. Dacă cineva se va curăți lăuntric, atunci fie de se va mânia, fie de va striga, fie de va face o observa­ţie, intenţiile lui vor fi curate. După aceea, toate merg firesc deoarece acţionează cu discernământ. Iar discernământul este curăţirea, luminarea dumnezeiască şi claritatea duhovnicească. Prin urmare, cum să exis­te egoism acolo? Iar atunci când intenţiile sunt curate, omul are odihnă. Din aceasta vă veţi putea da seama dacă lucrarea voastră este bună.

De multe ori nu înţelegeţi că modul în care spu­neţi ceva altuia are ifos de director. „Aceasta trebuie să se facă aşa şi aşa”. Intră apoi egoismul în lucrare şi îl aruncaţi pe celălalt în aer. Dacă există intenţii cu­rate şi smerenie, observaţia îl ajută pe celălalt. Altfel intră egoismul, care duce la un rezultat contrar. Să vă scoateţi pe voi înşivă, egoismul vostru, din acţiu­nile voastre. Atunci veţi fi mişcate numai de inten­ţiile cele curate. De cele mai multe ori, comporta­mentul fără discernământ face mai mare rău decât comportamentul nebunilor care n-au judecată şi îşi sparg capetele, deoarece cei fără discernământ, prin cuvintele lor tăioase, năucesc sufletele sensibile şi de multe ori le rănesc de moarte, pentru că le duc la deznădejde.

Sunt şi unii care se comportă în acelaşi fel faţă de toţi. Dar nu putem pune într-un degetar cât punem într-un butoi sau să încărcăm pe un bou, cât pe un cal. Boul este făcut să tragă plugul, nu să-i punem samar şi să-l încărcăm. Pe cal nu trebuie să-l punem la plug, deoarece el este bun pentru a căra greutăţi. Pentru o treabă este unul, pentru alta celălalt. Să nu dorim să punem toată lumea pe calapodul nostru. Fiecare are particularităţile lui. Să le trecem cu vederea pe unele, atunci când acestea nu vatămă. Dacă ar fi putut intra în rânduială toţi oamenii încă din viaţa aceasta, nu s-ar mai fi făcut neorânduieli şi ar fi fost şi aici Rai. Aşadar, să nu avem pretenţii neraţionale de la ceilalţi.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol.2: Trezvie duhovnicească, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Ed. a 2-a, Editura Evanghelismos, București, 2011, pp. 80-82)

Citește despre: