Comuniune cu românii din țară și din străinătate prin intermediul muzicii bisericești
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis la etapa finală a Festivalului-concurs național de muzică bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a 13-a, Palatul Patriarhiei, 27 octombrie 2021.
Într‑o perioadă extrem de dificilă privind sănătatea și valoarea vieții, care ne cheamă să transformăm suferinţa în speranţă şi izolarea în dorinţă de comuniune mai multă între oameni, ediția a 13‑a a Festivalului‑concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” își propune să intensifice comuniunea cu românii din țară și din străinătate prin intermediul muzicii bisericești. Această ediție a festivalului-concurs este organizată de către Patriarhia Română în perioada 15 iulie - 27 octombrie 2021 și se desfășoară în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României și al Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
Cele două secțiuni ale festivalului-concurs sunt: A. Interpretare și B. Compoziție. În cadrul celor trei categorii ale Secțiunii A. Interpretare - I. Lucrări psaltice - cu ison; II. Lucrări religioase armonice/polifonice; III. Lucrări folclorice sau de inspirație folclorică și/sau lucrări patriotice - au fost invitate să se înscrie coruri/ grupuri corale/grupuri vocale, mixte sau de voci egale, din parohii românești din afara țării, repertoriul abordat fiind în limba română. Este de remarcat și de apreciat efortul slujitorilor Sfintelor Altare, al dirijorilor și al membrilor corurilor din aceste parohii, de a păstra și de a cultiva valorile spirituale, culturale și identitare românești prin muzica bisericească. Astfel, corurile participante aduc bucurie și speranță, devenind lumini ale Evangheliei iubirii lui Hristos și sporind comuniunea frățească. Ca semn al unității în cuget și în simțire, în cadrul Secțiunii A. Interpretare, în etapa finală a festivalului-concurs, au fost invitate două coruri reprezentative pentru viața muzicală românească și universală, care au susținut în anii precedenți concerte de muzică în parohii românești din diasporă: Corul „Psalmodia” al Universității Naționale de Muzică din București și Corul de copii și tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Române.
În cadrul Secţiunii B. Compoziție, concurenții au realizat creații corale unitare, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cuprinzând diverse momente din slujba Înmormântării. Prin lucrările realizate, se valorifică muzical frumuseţea şi bogăția de semnificații cuprinse în slujba Înmormântării. Pomenirile în Biserică ale celor adormiți în Domnul constituie manifestări de statornicie în credință, de iubire față de semeni, de continuitate și de unitate de-a lungul generațiilor.
Felicităm Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, organizator al acestui eveniment, în parteneriat cu eparhiile Patriarhiei Române din țară și din diasporă, Sectorul relații bisericești și interreligioase și comunități bisericești externe al Administrației Patriarhale, Centrul de Presă BASILICA, Palatul Patriarhiei - Centrul de Conferințe, Tipografia Cărților Bisericești, Mănăstirea Radu Vodă din București. De asemenea, felicităm corurile participante şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs.
În mod deosebit, mulţumim prezentatorilor etapei finale a festivalului-concurs - doamnei Manuela Hărăbor și domnului Silviu Biriș - care promovează în mod constant în spațiul public valorile spirituale, morale și culturale ale poporului român.
Mulţumim românilor din țară și din străinătate care au urmărit acest concert prin intermediul TRINITAS TV, dorindu-vă tuturor sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!
Cu multă prețuire și părintești binecuvântări,
„Sufletul multor pelerini este numai foame și sete, râvnă și dor după Dumnezeu” – IPS Teofan
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro