Concursul: „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”, la Hârlău
Tinerii din ATOR – filiala Hârlau, provocați de către Părintele Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și îndrumați de Părintele Petru Ceobanu, coordonatorul filialei, au citit Faptele Apostolilor din Noul Testament și au organizat în ziua de 16 februarie 2016, un concurs sub numele generic, ”Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”.
Pentru cei mai mulți, luna februarie aduce sentimentul minunat că primăvara se apropie, că natura reînvie. Pentru cei mai tineri și nu numai, luna februarie mai vine cu o ofertă extrem de tentantă, și anume Valentine’s day, sau, sărbătoarea zilei Sfântului Valentin, cum s-ar traduce în românește. Toată lumea știe însă, cum înțeleg oamenii de toate vârstele să o „serbeze”. Puțini dintre noi cunosc viața și mucenicia Sfântului Valentin. Nu e locul și nici timpul să vorbim aici pe îndelete despre confuzia/afacere ce se face pe seama acestei zile. Aș vrea să scriu în câteva rânduri despre o dragoste adevărată, necontrafăcută pentru a fi vândută. Mai precis, doresc să aduc în atenția voastră, o „scrisoare de dragoste” care nu se epuizează niciodată, o dragoste sinceră și jerfelnică.
Așa a numit Sf. Ioan Gură de Aur, Sfânta Scriptură: „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”. Și câtă dreptate avea! Te iubesc înseamnă, pentru mine nu vei muri niciodată. Ce bine ar fi dacă am înțelege că această scrisoare ne spune de fapt că pentru o anumită Persoană, noi nu vom muri niciodată. Adevărata dragoste este mai puternică decât moartea. Dar, unde găsim această scrisoare? O poate citi oricine? Daaaa…Tinerii din ATOR – filiala Hârlau, provocați de către Părintele Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și îndrumați de Părintele Petru Ceobanu, coordonatorul filialei, au citit o parte din această „Scrisoare de dragoste” și anume, Faptele Apostolilor. Părintele Nicodim ne-a vizitat, într-o după-amiază de februarie, aici la Hârlău și ne-a propus un concurs sub numele generic, ”Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”. Din cuvântul introductiv al Părintelui am aflat lucruri foarte interesante despre începuturile scrierii și ale tiparului, despre lucrarea tahigrafilor și a caligrafilor, despre faptul că Sfânta Scriptură a fost scrisă într-un interval de aproximativ 1500 de ani, pe trei continente (Asia, Europa și Africa) în trei limbi (ebraică, greacă și aramaică, limba în care a vorbit și Domnul Hristos) și de către scriitori de toate condițiile sociale. Cartea Cărților nu este pentru toată lumea. Este pentru cei aleși. „Mulți chemați, puțini aleși.” Un sondaj arată că din 100 de persoane doar 2-3 aleg să citească Noul Testament. Sfânta Scriptură este deci o carte pentru cei puțini. Cartea Faptele Apostililor a fost scrisă de Sfântul Luca, doctor și tovarăș al Sfântului Pavel. În această carte găsim lucruri fascinante despre modul în care primii creștini își exprimau credința, despre răspândirea Evangheliei și creșterea Bisericii primare, despre minuni, convertiri, dar și despre împărați, soldați, condamnări, ucideri, temnițe, călătorii, cai și călăreți, corăbii și naufragii, vrăjitori și vipere.
Tinerii, vizibil emoționați la început, au dat dovadă de seriozitate și maturitate, străduindu-se să ofere cele mai bune răspunsuri la întrebări precum: „La ce ceas din zi s-a pogorât Duh Sfânt?”, ”După convertire, unde s-a retras Sf. Ap. Pavel, vreme de 3 ani?”, ”Care este numele sutașului din Cezareea, botezat de Sf. Petru?”, ”Câte zile nu au mâncat cei de pe corabie înainte de a naufragia?”, ”Care este numele apostolului ales în locul lui Iuda?” etc.
Pentru a mai destinde atmosfera, Părintele Nicodim a povestit în detaliu despre vipera care l-a mușcat pe Sf. Ap. Pavel pe insula Malta, adăugând-o la celelalte mici istorioare educative ce i-au captivat pe tinerii prezenți.
Dacă a fost concurs, nu puteau lipsi premiile! Cei mai implicați și mai rapizi dintre tinerii care au răspuns, au fost răsplătiți cu cărți duhovnicești și bani. Câștigătorii au fost: Izmană Daniel și Tănase Cosmin premiul al III-lea, Tănasă Roxana Mihaela și Tătărușanu Ștefania premiul al II-lea, iar Ciobanu Ștefan premiul I.
Întâlnirea a fost un prilej de a învăța și a ne împrieteni cu sfinții din cartea Faptelor Apostolilor. Participanții la întâlnire au citit cu atenție o parte din Scrisoarea de dragoste și au prins curaj să o citească până la final. Noi toți cei prezenți ne gândim deja la o revedere cu același scop; o mai bună înțelegere a Cuvântului și iubirii lui Dumnezeu.
Slavă lui Dumnezeu pentru dragostea ce ne-o poartă!
(Tanasă Roxana Mihaela, ATOR Hârlau)
Evanghelia nu se propovăduiește cu forța
Nimeni nu poate avea monopol asupra dragostei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro