Conferință despre un titan al bioeticii creștine, la Muzeul Mitropolitan din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Conferință despre un titan al bioeticii creștine, la Muzeul Mitropolitan din Iași

Pe 23 februarie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc Conferința „Un titan al bioeticii creștine – H. Tristram Engelhardt Jr.”, susținută de prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și moderată de asist. dr. Petru Cernat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Evenimentul care a avut loc joi seară a fost organizat de către Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor și a adunat zeci de studenți și doctoranzi din diferite zone de cercetare.

„Vă mulțumesc pentru invitație și vreau să vă mărtuiresc că, de abia după ce am acceptat invitația părintelui Radu Brînză de la Pro Vita, mi-am dat seama că a fost un act temerar. N-am crezut că o să am asemenea emoții după 50 de ani în care am vorbit publicului. Emoțiile sunt, în primul rând, pentru că am avut privilegiul să fiu acceptat ca prieten de Tristram Engelhardt jr. și, în al doilea rând, pentru că statutul lui Engelhardt în domeniul bioeticii este unic, deoarece contribuțiile sale la discuțiile, la dezbaterile atât laice, cât și religioase, despre problemele teoretice, cât și practice, sunt de neegalat. Era un orator desăvârșit și, în aceste condiții, este greu să te ridici la înălțimea lui”,  a afirmat, în timpul prelegerii sale, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit asist. dr. Petru Cernat, conferința „a avut ca scop familiarizarea publicului ieșean cu principiile bioeticii creștine, principii care se suprapun cu misiunea Departamentului Pro Vita care promovează o cultură a vieții. Un ctitor al bioeticii românești, prof. Vasile Astarastoae a prezentat biografia și opera unui titan al bioeticii creștine, Herman Tristram Engelhardt jr. Publicul a rezonat cu ideile prezentate, dovadă stând dialogul fertil purtat cu conferențiarul după alocuțiunea susținută. Întâlnirea poate fi rezumată de ideea conform căreia bioetica creștină poate aduce claritate morală într-o agendă tot mai încărcată de dileme a omului contemporan”.

La finalul prezentării, publicul a fost invitat la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cu prilejul conferinței, Departamentul Pro Vita Iași a anunțat că în luna martie vor urma o serie de evenimente care se vor desfășura sub genericul „Luna pentru viață”.

Dr. Hugo Tristram (Herman) Engelhardt Jr. este unul dintre intelectualii fondatori ai bioeticii și filosofiei medicinei.

Este autorul a cinci cărți monografice: „Bioetica și umanismul secular: Căutarea unei moralități comune” (SCM Press și Trinity Press International, 1991); „Fundamentele bioeticii” (Oxford University Press, 1986 și 1996); „Fundamentele bioeticii creștine” (Swetz & Zeitlinger, 2000) și „După Dumnezeu: moralitate și bioetică într-o epocă seculară” (Seminarul „Sf. Vladimir”, 2017).

Profesorul a vizitat România de mai multe ori, ţinând o serie de prelegeri în domeniul bioeticii. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (2005) şi al Universităţii „1 decembrie 1918” din Alba-Iulia pentru contribuţia sa în acest domeniu.

A trecut la cele veșnice pe 21 iunie 2018, în Houston, Texas, la vârsta de 77 de ani.

Citește despre: