Binecuvantarea preotului - 2011-03-16 21:42:19

15 Martie 2011 Pr. Ioan Valentin Istrati

Buna ziua, citesc de ceva timp site-ul doxologia si inclusiv rubrica de intrebari. M-am gandit ca sa adresez si eu o intrebare, legata de binecuvantarea preotului. Incerc sa merg cat mai des la Sf Biserica la Sf Liturghie si am observat ca la sfarsitul citirii apostolui de catre cantaret, preotul binecuvanteaza cititotul, zicand "pace tie cititorule" si facand cu mana dreapta semnul de binecuvantare. Mergand si la o biserica unde al meu tata e cantaret, am observat ca acel preot nu face semnul Sf Cruci cu mana, spune formula pace tie cititorule dar nici o data nu a facut binecuvantarea cu mana. Citirea apostolului in fata acelui preot am vazut-o nu doar o data, aceasta sa ii zicem atitudine fiind una repetitiva. Intr-o discutie cu el, preotul, mi-a replicat ca nu e obligatoriu sa faca acel semn, binecuvantarea cu mana, atata timp cat a spus formula. Mi s-a parut un pic abstract, observand ca alti preoti, pe la Sf Maslu, sau alte slujbe/ erurgii fac acel semn. Va rog sa incercati sa imi explicati in cateva cuvinte importanta acelui semn pe care eu am l-am observat ca fiind absent la un anumit preot. VA multumesc si va urez spor si ajutor duhovnicesc in postul mare. Doamne ajuta!

15 Martie 2011

Binecuvântarea preotului după citirea Apostolului constă din rostirea formulei și semnul binecuvântării cu mâna. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Hristos face toate în Liturghie numai că împrumută vocea și mâna preotului.
Binecuvântarea pentru apostol se dă și înainte și după citire. Ea înseamnă deopotrivă acordarea autorității pentru citirea publică din Epistole dar și revărsarea de har peste cel ce citește.
Preotul acela care nu face semnul binecuvântării este pur și simplu neștiutor, ca să eufemizez.
Pr. I.I.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Bloc Social Icons