Despre descărcarea de pe internet

Întreabă preotul

Despre descărcarea de pe internet

Mariana
întreabă:

Aş dori să vă întreb dacă este păcat să folosim pentru calculator un program fără licenţă (cumpărat la negru, cum ar veni) sau să descărcăm muzică, de exemplu, spre folosul personal.

5 Ianuarie 2013
E o întrebare grea. Pe de o parte, orice muncă în lumea asta trebuie răsplătită de către cei ce beneficiază de roada muncii autorului. Faptul că toată lumea foloseşte programe sau muzică, filme, fără licenţă, înseamnă de bună seamă o gaură în buzunarul autorului şi poate fi catalogată la păcatul opririi plăţii lucrătorilor sau la furt. Pe de altă parte, nu orice lucru din lumea aceasta este de vânzare. Cele mai importante realităţi ale lumii sunt gratis, primite în dar de la Dumnezeu, sau nu costă nimic: viaţa, iubirea etc. A transforma viaţa într-un iarmaroc unde totul are un preţ, chiar şi viaţa sau Dumnezeu, este un păcat mare, luciferic. Cred că ascultarea unei melodii în scop personal, fără a obţine profit bănesc din ea, nu este o infracţiune. Dacă însă vinzi, multiplici, arzi (burn) cu scop economic, da este furt calificat. Internetul este o agoră imensă mondială, unde există miliarde de lucruri gratis, însă ele nu pot fi echivalate cu cele din magazine. Există mii de articole pe diferite teme, însă cărţile adevărate de aprofundare există în librării. Aşadar moderaţie în toate, realism, conştiinţa muncii celuilalt şi onestitate acestea sunt cuvintele de ordine. În rest, fiecare să judece ceea ce crede. Pr. Ioan Valentin Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: