Despre hipnoză

Întreabă preotul

Despre hipnoză

Andreea
întreabă:

Bună ziua! Aş dori să ştiu, dacă se poate, care este părerea Bisericii ortodoxe despre hipnoză. În primul rând, ce este aceasta? şi dacă d.p.d.v. al Bisericii este ceva rău sau bun. Va multumesc, Toate cele bune!

20 Septembrie 2011
Hipnoza este o tehnică de manipulare a minţii prin puterea altei minţi. De obicei ea se realizează doar la persoanele care doresc acest lucru şi cu un grad scăzut de rezistenţă mentală. Există tehnici specifice de inducere a unui sentiment sau senzaţie. Există însă foarte multe înşelătorii sau şarlatanii printre cei ce hipnotizează. Dacă hipnoza este folosită în cazuri medicale, pentru tratarea unor maladii psihice, atunci ea este o tehnică bună. Dacă însă este folosită pentru extragere de informaţii, umilire şi degradare a persoanei umane, atunci este un procedeu al celui viclean. De cele mai multe ori hipnoza are rol de divertisment, instrument de informaţie (în spionaj etc.) sau medical. Biserica Ortodoxă nu recomandă hipnoza (săvârşirea sau primirea ei) decât în cazuri speciale de tip medical, care impun astfel de procedee, oricum instuţionalizat. Şi aceasta deoarece creierul uman are o legătură intrinsecă cu sufletul, este sediul ideilor, gândirii şi simţirii, aşa încât folosirea lui în mod submisiv poate fi o metodă de pierdere a libertăţii şi implicit prin efecte, a mântuirii. Biserica salută conştiinţa mântuirii, ochii larg deschişi asupra lumii, aprofundarea teologică a creaţiei, şi nu procedeele de subjugare a minţii sau de ocultism cu substraturi demonice. Pr. I. Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!