Despre portul femeiesc

Întreabă preotul

Despre portul femeiesc

Andreea
întreabă:

P.C. Părinte, Aş dori să vă întreb ceva. Am observat că în România, la ora actuală, majoritatea covârşitoare a femeilor poartă pantaloni. Până şi babele. Ştiind că acest lucru este urâciune înaintea lui Dumnezeu, aş vrea să vă întreb de ce preoţii, în biserici, nu iau nici un fel de atitudine în această privinţă şi nu învaţă oamenii ce să faca. Este un lucru mic, dar de la lucruri mici se porneşte. Eu am ajuns o ciudăţienie în oraşul meu, fiind una dintre puţinele femei care poartă fustă. Mai este un aspect: cel moral. Am văzut foarte multe fuste mini de tot, adica de sub care se văd chiloţiii. De ce preoţii nu spun la predică nimic în ceea ce priveşte acest aspect al îmbrăcăminţiii, care ţine de morală. Eu lucrez în învăţământ, şi pe frontispiciul Ministerului scrie: Ministerul Educaţiei şi Învăţământului. Deci nu se poate învăţământ fără educaţie. Aşa şi cu religia. Ea respiră prin doi plămâni: dogma şi morala. Ori, în biserici, nu am auzit măcar o dată să spună vreun preot ceva despre acest aspect moral, care este felul femeii de a se îmbrăca. Vă rog să faceţi ceva în acest sens.

2 Iulie 2012
Aveţi perfectă dreptate spunând că este necesară o educaţie religioasă care include moralitatea vestimentară. Când am venit în România cu o delegaţie de francezi universitari şi au văzut avalanţa de fuste mini şi colanţi, au spus că româncele se îmbracă precum prostituatele la ei. Nu trebuie să generalizăm că nimeni nu vorbeşte despre asta. Însă ceea ce este predominnat este sentimentul de frică al multor preoţi că vor pierde pe credincioşi, când văd că peste jumătate din femeile din Biserică poartă pantaloni. Moralitatea nu este însă o intruziune în viaţa persoanei, nici intrarea în intimitatea lui, aşa că orice raportare la sexualitate poate deveni mişcare de bumerang într-o predică. Nu trebuie să spunem că o femeie în pantaloni cuviincioşi ajunge în iad, însă nici nu avem nicio scuză dacă nu recomandăm cu blândeţe şi fermitate totodată, decenţa vestimentară. Cred că este important, însă nu mai important decât cei 80% dintre români care merg la Biserică doar de trei ori pe an sau de trei ori în viaţă. Şi femeile cu părul descoperit erau condamante la biciuire în Evul Mediu însă acest lucru s-a schimbat. Foarte important este să nu pierdem dogma accentuând morala, nici să o pierdem ignorând morala. pr. Ioan Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!