Formula de adresare pentru sfințiții părinți

Întreabă preotul

Formula de adresare pentru sfințiții părinți

ioan- străinul
întreabă:

Sfințite Părinte Ioan, Vă rog să nu vă supărați pe mine dar eu nu pot înțelege de ce spunem unui Părinte ierarh Înaltpreasfinţit sau Preafericit. Eu în umila mea înțelegere cred că atunci când ne adresăm cu formula aceasta de ÎNALT și PREASFINȚIT aducem o ocară acelei fețe bisericești spunîndu-i că este prea ÎNALT sau PREA FERICIT. Părinte, dacă greșesc vă rog cu umilință să mă iertați și să mă lămuriți dacă eu m-aș întâlni cu un ierarh al Sfintei Biserici și m-aș adresa cu formula aceasta după cum urmează aș aduce o scădere sau o jignire acelei Sfințite persoane ( Sfințite Părinte .. Patriarh...Mitropolit .... Arhiepiscop ... Episcop ...Părinte duhovnicesc ... și aşa mai departe. Vă rog cu smerenia cuvenită și cu dragostea în Hristos să nu vă supărați pe mine și să mă luminați cu cuvîntul dăruit de Dumnezeu să nu greșesc ca să mă îndrept pe drumul către Dumnezeu Amin.

17 Octombrie 2012
Titulatura Preasfinţit sau Înaltpreasfinţit, Preafericit, Preacuvios este de origine bizantină însă are un specific românesc istoric. Aşadar, titulatura eclesială cu prea este veche de multe sute de ani, şi am preluat-o şi noi. "Prea" nu înseamnă în vechime "excesiv de" ci "mult mai". Aşadar Preasfânta Născătoare de Dumnezeu înseamnă cea atotsfântă, Preasfintele Daruri - Darurile atotsfinte etc. Trebuie făcută diferenţa între sfânt şi sfinţit. Sfânt este cel care s-a desăvârşit şi a trecut din lumea aceasta moştenind demnitatea sfinţeniei în rai, sfinţit este cel dăruit cu harul sacerdoţiului preoţiei. Deci, preasfinţit este o formulă veche, cu o rezonanţă românească semnificativă, care dă o tentă de unicitate limbajului eclesial şi nu vorbeşte despre niciun exces de sfinţenie sau altceva. Dacă nu vă place, luaţi-o ca pe o formă de ascultare şi de smerenie faţă de Biserică, Trupul lui Hristos cel Preasfânt. Pr. Ioan V. Istrati Pr. Ioan Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!