Molitfe

Întreabă preotul

Molitfe

vlad
întreabă:

Sarut mana si multumesc din suflet pentru raspunsul complet de data trecuta. Indraznesc sa va mai intreb ceva, pentru a nu face vreo prostie. Ati spus ca blestemele Sf Vasile sunt niste rugaciuni foarte puternice, si ar trebui evitate. Intrebarile mele sunt urmatoarele. De ce ar putea fi periculoase pentru preot, care este protejat de harul primit la hirotonie? Pentru Sf Liturghie nu este nevoie de o pregatire aparte, cu mult post si rugaciune, de ce ar putea fi atat de periculos pentru un preot sa lege un drac? Sau de ce li s-ar putea intampla ceva rau credinciosilor, in contextul in care blestemul este facut de preot care a fost investit cu har, in numele Mantuitorului? Sau care este motivul pentru care preotii ezita sa foloseasca aceste arme atat de puternice? Multumesc in prealabil pentru raspuns si va felicit din suflet pt. acest serviciu! Dumnezeu sa va binecuviinteze! Va vom pomeni in rugaciunile noastre pt. sfaturi!

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Martie 2015
Doamne ajută, Te rog să recitești cu atenție răspunsul meu. Eu nu am spus că Moltifele Sfântului Vasile trebuie evitate. Ideea a fost că ele se săvârșesc doar atunci când este neapărată nevoie. Nu sunt niște rugăciuni care se citesc oricând, oricum și de oricine (fie el și preot). Pentru Sfânta Liturghie preotul are nevoie de o pregătire „aparte” dar ea variază de la o persoană la alta în funcție de mulți factori, interni și externi. Preotul are harul lui Dumnezeu, dar harul nu îl face invincibil, nu îl transformă într-un supra-om. Sunt unele cazuri în care ispitele nu s-au răsfrânt asupra preotului ci asupra familiei sale. E o problemă foarte delicată, care are multe nuanțe și care nu poate fi explicată printr-un răspuns la o întrebare on-line. Nu este vorba de o ezitare din partea preoților ci de o alegere conștientă. Biserica a îndemnat întotdeauna la moderație și mult discernământ atunci când vine vorba de molitfele Sfântului Vasile. Așa este firesc! Dumnezeu să te lumineze! pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!