A construi un cămin plin de viață – aceasta este definiția căsniciei
Căsnicia înseamnă a făuri un cămin, căminul nostru, unul care ne va proteja pe amândoi, din punct de vedere emoțional, de furtunile vieții, ne va forma și va îngădui căsniciei noastre să crească și un cămin pe care într-o bună zi, cu voia Domnului, îl vom umple de copii, făcând din el un loc plin de viață.
Basmele (și filmele de dragoste) încep cu „a fost odată ca niciodată” și se termină cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Între acestea, avem: (1) un băiat întâlnește o fată, (2) băiatul se îndrăgostește de fată, (3) băiatul pierde fata și (4) băiatul o cucerește pe fată. Schimbați numele, schimbați locul și schimbați situația de criză – rămâne aceeași poveste. Dar ce se întâmplă în ziua care urmează după „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”?
Căsnicia începe acolo unde se termină basmul. Nunta s-a încheiat. Ia gândiți-vă – acel lucru care v-a acaparat toată atenția vreme de luni de zile e acum de domeniul trecutului. Vârtejul de evenimente din săptămâna de dinaintea nunții, nunta în sine, petrecerea de nuntă și plecarea în luna de miere, toate s-au pierdut în ceață.
Acum sunteți în noua voastră casă. Casnicia a început. Sunt sute de decizii de luat. Unde trebuie pusă fiecare poză? Unde trebuie așezat televizorul? Cum aranjăm mobila? În ce sertar punem argintăria? La ce băcănie să facem cumpărăturile? Ce buget avem? Serviți micul dejun?
De acum înainte, veți lua nenumărate hotărâri comune împreună cu soțul/soția. Hotărârile presupun a da și a lua, negociere și capitulare. Viața conjugală presupune adaptarea zilnică la nevoile și problemele pe care le aduce fiecare zi. Va trebui să vă adaptați zi de zi la nevoile fizice, emoționale, spirituale și financiare ale celuilalt.
Când erați necăsătoriți, erați independenți. În cea mai mare parte, deciziile vă aparțineau. Nu trebuia să vă mulțumiți decât pe voi înșivă.
Acum însă nu mai sunteti necăsătoriti. Nu mai sunteti singuri. Doi devin una. Acum sunteți dependenți unul de altul. Nu puteți acționa independent unul de altul.
Poate ca vă amintiți cum vă întreceați, în copilărie, la cursa în trei picioare. Într-o asemenea cursă, fiecare participant face echipă cu câte un partener. Stați unul lângă altul și piciorul stâng al unuia e legat de piciorul drept al celuilalt. Când alergați amândoi, trebuie să găsiți o cale de a vă potrivi unul după altul – ambele picioare de pe exterior trebuie să se miște înainte concomitent, iar apoi picioarele legate trebuie să se miște înainte împreună. Cei mai rapizi alergători, atunci când sunt legați împreună, sosesc adesea pe ultimul loc. Echipa care reușește să se armonizeze și să miște simultan picioarele corecte va câștiga cursa.
Una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă cuplurile este tranziția de la perioada întâlnirilor la viața conjugală. Întâlnirile aduc împreună două persoane care ajung să se cunoască una pe cealaltă. Întâlnirile sunt o activitate în două picioare prin care ne alegem partenerul pentru activitatea în trei picioare care e căsnicia.
Întâlnirile sunt parțial fantezie – aspectul romantic și exaltarea de a fi prezentat unui univers mai larg, cu oameni și experiențe noi. Dar căsnicia e altceva. Da, aspectul romantic există în continuare în căsnicie. Dar aceasta înseamnă și începerea trăirii concrete a vieții. În lumea reală în care trăim cei mai mulți dintre noi, nu luăm în fiecare seară cina în restaurante de lux. Nu zburăm de-a lungul și de-a latul pământului în fiecare weekend, înspre destinații exotice, ca §i cum am participa la emisiunea „Burlacul”.
Căsnicia înseamnă a făuri un cămin, căminul nostru, unul care ne va proteja pe amândoi, din punct de vedere emoțional, de furtunile vieții, ne va forma și va îngădui căsniciei noastre să crească și un cămin pe care într-o bună zi, cu voia Domnului, îl vom umple de copii, făcând din el un loc plin de viață. (...)
Căsnicia nu e un basm. Nu intrați în panică închipuindu-vă că totul s-a sfârșit. Este așa doar dacă nu țineți seama de intervenția lui Dumnezeu, de Biserică și de consilierii calificați. Căsnicia are nevoie de o permanentă îngrijire. Relația voastră va fi întotdeauna în evoluție. Este un parteneriat dinamic, nu un contract static.
(Constantine Nasr, Arta căsniciei: cum să rămâneți împreună când lumea vă desparte, Editura Theosis, Oradea, 2021, pp. 121-123)
Îți mai recomandăm și: Ingredientele unei căsnicii reușite
Patru pietre scumpe care susțin căsnicia ta: Iubirea, Credința, Încrederea și Iertarea
De la dominare la respect și acceptare în relația de cuplu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro