„Copiii se bucură de privilegiul unei relații spontane și firești cu Dumnezeu”
Dezvoltarea duhovnicească a unui copil este determinată de ceea ce absorbe el din mediul înconjurător şi de purtarea de grijă a celor din jurul lui în ceea ce priveşte intrarea Duhului Sfânt în viaţa lui de zi cu zi.
Capacitatea copiilor de a percepe concepte religioase este adesea subestimată sau ignorată. Cu toate acestea, Sfântul Teofan afirmă: „Dacă adulţii nu înţeleg o chestie teologică, explicaţi-o copiilor. Toţi cunoaștem asta, copiii pot fi mai înţelepţi decât cei mai mari filozofi”, afirmă Sfântul Teofan.
În multe privinţe, copiii sunt mai apropiaţi de Dumnezeu decât suntem noi, adulţii. Ei se bucură de privilegiul unei relaţii spontane şi fireşti cu El, fără să se lase pradă îndoielilor care se strecoară în gândirea adulţilor. Acea scânteie de har dăruită lor la Botez aşteaptă să se transforme într-o flacără uriaşă.
Dezvoltarea duhovnicească a unui copil este determinată de ceea ce absorbe el din mediul înconjurător şi de purtarea de grijă a celor din jurul lui în ceea ce priveşte intrarea Duhului Sfânt în viaţa lui de zi cu zi. Părinţii, profesorii şi toţi cei care se ocupă de copii trebuie să le creeze un mediu propice dezvoltării unei atitudini ortodoxe faţă de sine, faţă de ceilalţi, faţă de lume şi faţă de Hristos.
(Elizabeth White, Cum îndrumăm copilul în viaţa duhovnicească, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, p. 9)
Copiii sunt răsplata lui Dumnezeu pentru părinți
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro