Corul „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași, câștigător al etapei mitropolitane a Concursului „Lăudați pe Domnul”

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Corul „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași, câștigător al etapei mitropolitane a Concursului „Lăudați pe Domnul”

Catedrala mitropolitană din Iași a găzduit sâmbătă, 12 octombrie 2013, faza mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, adresat în acest an corurilor parohiale mixte. În această etapă finală la nivelul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au ajuns 3 ansambluri corale. Astfel, Arhiepiscopia Iaşilor a fost reprezentată de Corul „Aletheia” al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”- Bărboi din Iaşi, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost reprezentată de Corul „Academica” de la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc, iar din Episcopia Huşilor a participat Corul ,,Anastasis” din parohia ,,Învierea Domnului” din Bârlad.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a Preasfințitului Corneliu, Episcopul Huşilor, şi a Preasfințitului Nikanor, episcop al Banatului Sârbesc. Prezentator a fost pr. Andrei Atudori, director editorial al Departamentului Doxologia Media  al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a subliniat, referitor la concurs, că acesta își propune „să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și cultivarea comuniunii frățești, să susțină interpertarea autentică a muzicii bisericești, să identifice și să promoveze formațiile de muzică bisericească valoroase, să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică, și, prin secțiune de compoziție muzicală, să îmbogățească repertoriul liturgic românesc. Muzica bisericească este cântecul pe care îl asculţi atunci când sufletul tău are nevoie de linişte, pentru ca muzica bisericească nu este doar cea care îţi mângâie urechile, ci şi inimă. Nu intri în biserică pentru a auzi muzică, ci pentru ca, și prin intermediul ei, să te desprinzi de toate grijile din viaţa ta şi pentru a primi pace sufletească”.

Repertoriu diversificat

Primii care au intrat în scenă au fost membrii Corului corului „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași, care au interpretat  troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de George Dumitriu, Axionul  „Cuvine-se cu adevărat” de Silviu Cilinschi și Dipticul  coral religios  format din „Să se îndrepteze ruga mea”  de Pavel Grigorievici Cesnokov și partea I din „Concertul nr. 1” de Gavriil Musicescu. A urmat  Corul ,,Anastasis” din parohia ,, Învierea Domnului” din Bârlad, cu interpretările ,,Hristos a înviat”- muzica Al. Podoleanu, ,, Axion duminical”- muzica Gh. Popescu Brănești și ,, Miluiește-mă  Dumnezeule”- muzica Gh. Cucu, iar la final, Corul „Academica” de  la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc a încântat auditoriul cu piesele „Hristos a Înviat” de Alexandru Podoleanu, „Hristos anesti” de Gavriil Muzicescu, „Îngerul a strigat” de Makarov  și „Invocare către Sf. Maria” de Felicia Donceanu.

După ce corurile au interpretat piesele pregătite, juriul, format din pr. Lector Stelian Ionaşcu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi dirijorul Coralei "Nicolae Lungu" a Patriarhie Române, pr. prof. Nicoale Topârcean, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia și lect. dr. Dan Eugen Drăgoi, conducătorul Catedrei  de Arte din Cadrul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi,  a desemnat ca reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei la faza patriarahală a concursului pe membrii Corului „Aletheia” al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”- Bărboi din Iaşi, dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iușcă.

În timpul deliberării juriului,  Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu”  al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi a susținut un mini-concert, ce a cuprins următoarele cântări: „Troparul Sf. Cuv. Parascheva”- tradiţional, „Măririmuri la Sf. Cuv. Parascheva” - gl. 1, arm. după N. Lungu, „Metanie”, armonizat de Marius Hristescu, „ Axion”- gl. 8, de Ştefanache Popescu, „Priveghere”, de Nicolae Lungu, „Toată suflarea” - gl.1, de D. Suceveanu și „Mare eşti, Doamne” de Iulian Cârstoiu.

„Un cor mixt poate aduce un plus de frumusețe și un plus de melodicitate slujbelor”

La finalul manifestării, IPS Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare atât membrilor corurilor, cât şi pelerinilor prezenţi. IPS Părinte mitropolit, a vorbit despre importanţa muzicii bisericeşti, arătând că în aceasta sunt cuprinse dogmele Bisericii: „Cântarea bisericească nu este altceva decât o expunere muzicală a dogmelor Bisericii și o manifestare a adâncurilor sufletului uman în năzuința sa către Împărația Cerurilor, către Dumnezeu. Am luat aminte în această seară că imnul «Hristos a Înviat» ne așează în fața dogma creștinătății, nădejdea veșniciei noastre, Hristos cel mort și înviat. Acesta este fundamentul credinței noastre, pe care îl mărturisește Biserica și pe care l-au prezentat corurile participante la acest frumos concurs”.

Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare, şi compozitorilor de muzică bisericească la secţiunea compoziţie muzicală. Această decizie a fost luată la propunerea Sectorului Educaţional al Patriarhiei, după cum ne-a declarat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor: „A fost o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Sectorului Educațional al Patriarhiei, ca anul acesta Concursul «Lăudați pe Domnul» să reunească coruri de parohii mixte. Citându-l pe marele compozitor Gavriil Muzicescu, cel care a fost reprezentant al strănii polifonice al Catedralei Mitropolitane din Iași, pot spune că un cor mixt poate aduce un plus de frumusețe, un plus de melodicitate slujbelor din Biserica Răsăritului, în acest sens existând o serioasă și veche tradiție, mai ales în bisericile ortodoxe slave. Cred că aceste coruri care se structurează pe lângă parohii, mai ales cele de oraș, trebuie să fie încurajate, ca ele să-și găsească un spațiu de măsurare în funcție de care să aprofundeze această tradiție a Bisericii, anume cântarea corală. M-am bucurat foarte mult că am putut fi alături de membrii acestor coruri, care vestesc cuvântul lui Dumnezeu și care se roagă de două ori atunci când cântă, după cuvântul Fericitului Augustin”.

Cine este corul câștigător

Uniți în pasiunea pentru muzica religioasă corală, membrii corului „Aletheia”  continuă cu responsabilitate tradiția ieșeană de cânt coral mixt, în cadrul Bisericii Bărboi, susținând partea muzicală a Sfintei Liturghii, a altor servicii religioase și unei serii de concerte bianuale. Naturalețea și expresivitatea interpretării, dar și sonoritatea caldă ce invită la rugăciune au fost mereu apreciate de credincioșii Bisericii Bărboi și au constituit premisele obținerii succesului la nivel național. În 2011, Corul „Aletheia” a câștigat Marele Premiu al Festivalului Național de Cânt Coral Religios „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei. Înregistrările și difuzările radio și TV au confirmat încă o dată calitățile artistice ale corului „Aletheia” care a lansat de curând albumul “Privegheați și vă rugați” cu piese religioase în prima audiție ale compozitorilor ieșeni.

Citește despre: