Fiecare copil trebuie încurajat să se dezvolte ca persoană distinctă

Când un om, un copilaş, nu (este încurajat și nu) se dezvoltă ca persoană distinctă, ori se va supune patologic celorlalţi, ori va lua o atitudine duşmănoasă faţă de ceilalţi, ori se va închide în sine.

Important, în viaţa aceasta, este ca omul să poată, sădit întru Hristos împreună cu ceilalţi oameni, să se dezvolte ca personalitate distinctă şi să nu se confunde cu celelalte personalităţi. Vă aduceţi aminte, spuneam că în teologia ortodoxă Dumnezeu este Treime. Biserica Ortodoxă a dat o mare luptă în chestiunea aceasta. Tatăl este Tatăl, Fiul este Fiul. Niciodată Tatăl nu este Fiul, niciodată Fiul nu este Tatăl. Sfântul Duh este Sfântul Duh; niciodată nu este nici Tatăl, nici Fiul. Dumnezeirea este una, însă Persoanele sunt distincte; niciodată nu se confundă.

Să revenim la om. Cu toţii aparţinem neamului omenesc, unui Om; şi acel Om este Hristos. Ca persoane, de vreme ce omul a fost creat după Chipul lui Dumnezeu, suntem persoane distincte. Toate problemele de aici încep, chiar şi la copiii mici. Când un om, un copilaş, nu (este încurajat și nu) se dezvoltă ca persoană distinctă, ori se va supune patologic celorlalţi, ori va lua o atitudine duşmănoasă faţă de ceilalţi, ori se va închide în sine.

(Arhim. Simeon Kraiopoulos, Te cunoşti pe tine însuţi? Viaţa duhovnicească şi problemele psihologice, Editura Bizantină, Bucureşti, 2008, p. 109)

De la același autor

Ultimele din categorie