Cum afectează lumina artificială starea de sănătate
Într-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucrează în ture de noapte, a relevat că supraexpunerea la lumina artificială afectează starea de sănătate, provocând tulburări diverse, de la obezitate şi diabet până la depresie şi chiar cancer.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe 2.000 de bărbaţi, a arătat că muncitorii din tura de noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată. În alt studiu, femeile care lucrau în ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer la sân, dar riscul nu îi vizează doar pe cei care lucrează noaptea, potrivit dailymail.co.uk.
"Expunerea la lumină artificială în timpul nopţii ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer la sân şi poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbări bruşte de dispoziţie şi boli cardiovasculare", se arată într-un raport ştiinţific, publicat în 2012 de Comisia Europeană.
Un factor de risc semnificativ este şi culoarea luminii. Astfel, în cadrul unui experiment în care hamsterii au fost expuşi în timpul nopţii la lumină albastră, s-a descoperit că aceştia deveneau din ce în ce mai deprimaţi, cel mai mic impact asupra dispoziţiei avându-l lumina roşie.
Această descoperire ar putea fi semnificativă pentru oameni, iar cercetătorii americani recomandă în acest sens folosirea luminii roşii în dormitor.
Totodată, acest lucru nu înseamnă că lumina artificială este un lucru rău în sine, ci că doar nu trebuie folosită în exces, iar oamenii de ştiinţă explică de ce.
- Organismul uman nu este obişnuit cu lumina artificială a becurilor. "Problema este că electricitatea a intrat în viaţa noastră abia de curând ceea ce poate crea confuzie pentru mecanismele interne ale corpului, afectând mai ales ceasul biologic", explică epidemiologul Richard Stevens, de la Centrul de Sănătate al Universităţii din Connecticut.
- Lumina artificială este o cauză a luării în greutate. Ceasul biologic controlează, de asemenea, și eliberarea unor hormoni precum grelina, insulina şi serotonina, care controlează pofta de mâncare, depunerea grăsimilor şi dispoziţia - motiv pentru care dereglarea acestui mecanism produce schimbări în greutate, diabet de tip 2 şi depresie.
- Utilizarea prelungită a calculatoarelor cauzează insomnie. "Studiile au arătat că tipurile de lumină prezente în casele oamenilor seara şi radiaţiile emise de computere şi de tablete scad secreţia de melanină", acest pigment fiind responsabil cu inducerea somnului, se precizează într-un articol publicat în American Journal of Preventative Medicine.
Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea "Johns Hopkins" din Baltimore, USA, relevă că expunerea la lumina artificială, în special în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte, poate induce depresie și poate crea probleme de concentrare.
Explicația fiind aceaa că luma artificială influențează anumite celule din retină, numite celule ganglionare fotosenzitive, care, la rândul lor, activează sistemul limbic al creierului, zonă care are un rol important în controlarea emoțiilor și a memoriei. În mod normal, activitatea sistemului limbic este scăzută, dar cand suntem expuși la lumina artificială, a becurilor sau calculatoarelor, acest lucru nu se mai întâmplă. Astfel, sistemul limbic este suraîncărcat, fiind dat peste cap, precum și funcțiile pe care acesta le controlează.
Acest fapt explică de ce zilele scurte de iarnă pot induce mai ușor depresia și pot cauza problemele de memorie. "Nu știm încă care sunt zonele creierului care sunt direct afectate, dar credem că, în principal, hiperactivitatea anumitor zone ale creierului hiperstimulate de lumina artificială reprezintă cauza nivelului crescut de corticisteroizi. Un nivel ridicat al acestui hormon cauzează depresia și problemele de memorie și învățare", a explicat profesorul de biologie, Samer Hattar, coordonator al studiului.
Dr.Oana Deleanu, pneumolog și expert în somnologie la Institutul de Pneumologie, "Marius Nasta" din București, spune că pentru a avea parte de un somn odihnitor, este bine ca în dormitor să nu avem calculator sau televizor. "Impulsurile luminoase ale televizorului pot fragmenta procesul somnului."
Cu toate acestea, prof.Hattar susține că nu este necesar să nu folosim deloc lumina artificială în timpul serii, pentru a reduce riscul de depresie. De fapt, vinovată de cauzarea acestor probleme este lumina albastră redată de becuri și monitoarele calculatoarelor. Pentru a preveni și diminua riscurile este bine să reducem intensitatea luminii artificiale, odată cu căderea serii.
Dar nu toate tipurile de lumină au efecte negative, lumina soarelui fiind principalul tratament al depresiilor, pentru ca regulează nivelul de melatonină, hormonul responsabil stărilor sufletești. În sezonul rece, expunerea la soare este relativ limitată. "Pe timpul iernii, terapia cu lumină albă specială dă rezultate bune în tratamentul depresiilor ușoare", a spus psihiatrul Alexander Paziuc.
De asemenea, o echipă de ingineri au scos de pe piața daneză ochelarii de vedere care reflectă lumina albă. O astfel de pereche de ochelari, numiți Seqinetic, anti-depresie, costă 67 de euro, și se poată zilnic, până la 30 de minute pe zi.