Cum să faceți pâine tradițională aghioritică (rețetă călugărească)
De cu seară punem maiaua cu puțină apă călduță și făină (să fie ca o pastă groasă) într-un castronel pe care-l acoperim cu un șervet, lăsându-l într-un loc cald, pentru a crește. Dimineață cernem făina într-un castron, facem o adâncitură în mijloc și punem maiaua pregătită de seara (dacă preparăm pâinea cu drojdie, nu este necesară pregătirea de cu seară, ci doar diluăm drojdia cu puțină apă călduță, ca mai apoi să o punem în făină).
Îngrediente:
1 kg făină integrală
2 kg făină albă
Aluat (maia proaspătă 1½ lingură)
Sare 2½ lingurițe
Apă călduță
Preparare:
De cu seară punem maiaua cu puțină apă călduță și făină (să fie ca o pastă groasă) într-o castronel pe care-l acoperim cu un șervet, lăsându-l într-un loc cald, pentru a crește. Dimineață cernem făina într-un castron, facem o adâncitură în mijloc și punem maiaua pregătită de seara (dacă preparăm pâinea cu drojdie, nu este necesară pregătirea de cu seară, ci doar diluăm drojdia cu puțină apă călduță, ca mai apoi să o punem în făină).
Adăugăm apoi partea de apă călduță în care am diluat sarea și începem să frământăm bine, până când va deveni un aluat potrivit, încât să nu se lipească de mâini. Împărțim aluatul în tăvi unse, pe care le așezăm într-un loc cald, acoperite cu șervete de pânză. Când aluatul crește și se dublează în volum, atunci este pregătit pentru cuptor. Crestăm cu un cuțit ascuțit suprafața de deasupra și coacem pâinea într-un cuptor puternic încins, aproximativ o oră.
Moaștele Sfintei Ana, bunica Mântuitorului
Viața Părintelui Efrem Filotheitul
Traducere și adaptare:Sursa:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro