Cum să fii primul?
Reclamele pe care le vedem pe stradă, în ziare şi la televizor, toate te îndeamnă să fii primul, să fii cel mai bun. Sigur că îndată apare întrebarea: cum să fie toţi „primul”?
Reclamele pe care le vedem pe stradă, în ziare şi la televizor, toate te îndeamnă să fii primul, să fii cel mai bun. Sigur că îndată apare întrebarea: cum să fie toţi „primul”? În tradiţiile tuturor popoarelor pentru a deveni cel dintâi e nevoie de multă luptă, trebuie să te umpli de virtuţi. Acum însă e mult mai simplu.
Nouă, românilor, această psihologie ne este foarte bine cunoscută de la ţigăncile din stradă. Numai acestea, pentru a te capta, încep să-ţi „ghicească" tot felul de blonde care se ţin de tine, că ai mulţi duşmani pe care o să-i înfrângi şi că o să-ţi vină nişte bani din străinătate. Numai că, dacă refuzi să le dai bani, îndată te umplu de blesteme şi afli că, de fapt, eşti un prăpădit şi că nu te iubeşte nici o blondă.
Toate aceste laude ale timpului nostru noi le primim numai dacă cumpărăm produsul căruia i se face reclamă: cei care beau bere de cutare sunt grozavi; cei care se bărbieresc cu un anume fel de lame sunt bărbaţi adevăraţi ş.a.m.d. Altminteri, noi rămînem aceiaşi români „neemancipaţi" care am fost pînă la instalarea unui anumit post de televiziune românesc. Sigur că este o traumă psihologică foarte puternică.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, Între Freud și Hristos, Editura Marineasa, Timișoara, 2005, pp. 14-15)