Cum să scap de dependența de jocuri pe calculator?

Întreabă preotul

Cum să scap de dependența de jocuri pe calculator?

Anonim
întreabă:

Doamne ajută! Vă rog să îmi spuneți cum să scap de dependența de jocuri pe calculator? Ce trebuie să fac pentru asta? Vă mulțumesc!

 

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Iunie 2016

Doamne ajută!

Voi folosi în răspunsul meu termenul de calculator însă prin el fac referire la orice dispozitiv modern care îți permite să joci așa numitele jocuri video, on-line sau off-line: laptop, tableta, smartphone, etc. Răspunsul este valabil pentru oricare dintre ele. De asemenea voi folosi termenul de dependență și nu doar pe cel de patimă pentru că, deși ele surprind aceeași realitate a lipsei de control în ceea ce privește un anumit comportament, totuși au și elemente distinctive, pe care nu le amintesc aici pentru a nu „încărca” prea mult încercarea mea de răspuns la întrebarea ta.

Dependență de jocurile video este o problemă deja recunoscută ca o boală de către mulți specialiști fiind similară dependentei de alcool sau de droguri.

Ea pentru a crea iluzia comunicării cu „parteneri” de joacă din mediul on-line. În plus creează foarte multă excitare și crește mult nivelul de adrenalină din organism. Toate acestea sunt amplificate de dorința naturală a omului de câștiga atunci când este într-o competiție.

Primul pas spre vindecare este conștientizare stării în care te afli. Dacă îți pui deja întrebări cu starea ta înseamnă că ești pe drumul cel bun. Dumnezeu să te ajute și să îți călăuzească pașii!

Probabil realizezi că jocurile pe calculator te controlează, te fac să stai ore și zile întregi în fața calculatorului să uiți de cei dragi, de munca, de școală.

Al doilea pas ar fi să ceri ajutorul lui Dumnezeu. În general, orice patimă este alungată prin rugăciune și post. Pe lângă acestea esențiale sunt spovedania și Sfânta Împărtășanie și sigur, participarea la sfintele slujbe.

Următorul pas ar fi abținerea de la juca aceste jocuri. Probabil și lucrul cel mai greu de făcut! Dacă vei avea mereu calculatorul aproape vei fi ispitit. Ca să înțelegi ideea și păstrând proporțiile ea ca și cum un alcoolic, care vrea să se lase de băut, ar avea permanent frigiderul prin cu sticle cu alcool. Prin urmare, te sfătuiesc să renunțați la calculatorul de acasă! Este foarte dificil, dar atunci când o persoană își dă seama că viața lui merge în jos, va înțelege că acest „sacrificiu” este necesar.

Dacă ești într-o situație în care nu poți renunța total la calculator atunci nu îți rămâne decât varianta de a stabili intervale clare de timp pentru folosirea lui, pe care să le respecți, însă sub nici o formă să nu mai deschizi vreun joc. Ai văzut probabil deja, că nu poți controla cât anume să joci. E posibil să îți spui la un moment dat că deschizi jocul, te joci 10 minute și realizezi peste cinci ore că nu te-ai mai ridicat de acolo. Nu mai deschide jocuri! Dezinstalează-le pe cele instalate și blochează site-urile pe care joci jocuri on-line!

Pe scurt pașii ar fi: conștientizarea, chemarea ajutorului lui Dumnezeu și abținerea totală de la a juca.

Un alt lucru important ar fi să afli de ce anume simți nevoia să te joci. Omul de multe ori se ascunde în „lumea virtuală” pentru a nu se confrunta cu problemele reale: problemele din familie, probleme de comunicare, neînțelegeri, eșecuri, frustrări etc. Când vei înțelege care sunt cauzele îți va fi mai ușor să aplici pașii de mai sus.

Pentru a scăpa de o dependență - orice fel dependență – e nevoie multă muncă și de timp. Însă cu puțină bunăvoință, cu mult ajutor din partea lui Dumnezeu și a celor apropiați, este cu putință. Nu îți pierde nădejdea și fii conștient de faptul că Dumnezeu este alături de tine. Vorbește cu cei apropiați ție și cu părintele duhovnic despre stările tale și vezi cum te pot ajuta și ei în lupa ta.

Stabilește cu părintele duhovnic un program de rugăciune și respectă-l!

Dumnezeu să te lumineze!

Pr. Andrei

Dan M a răspuns:
3 Iunie 2016

Și eu am avut de-a face cu această dependență și încă mă mai luptă câteodată, cu atât mai mult cu cât meseria îmi cere să stau minim 8 ore pe zi la calculator.

Pe scurt: încearcă să te ferești cât poți de mult de toate chestiile cu ecrane (calculator, televizor, telefon, tabletă etc.), să ieși cât mai mult din casă și să-ți faci cât mai mulți prieteni (reali, nu virtuali).

E adevărat că în societatea de azi nu poți să te lipsești total de ele. Eu nu mai am televizor în casă de mai mulți ani, telefon încă am din acela clasic, cu ecran mic și cu butoane, facebook nu folosesc decât atunci când nu am de ales, în rest îl țin închis.

La calculator, dacă nu poți să renunți din prima la el, încearcă măcar să înlocuiești jocurile cu altceva care să-ți fie cât de cât folositor. La mine acel altceva a fost să învăț informatică, să caut niște documentare sau niște filme bune la care să mă uit fără subtitrare, să folosesc softuri pt. învățat limbi străine, să construiesc situri web etc.

Șterge-ți imediat toate conturile și toate salvările de la jocuri!! Gândul că va trebui să o iei iar de la primul nivel și să muncești iar ca să ajungi într-un stadiu avansat al jocului te va face să-ți dorești mai puțin să deschizi jocul respectiv.

Este posibil să treci printr-o perioadă de sevraj, să nu descurajezi, discută cu familia, cu duhovnicul, cu prieteni de încredere și te va ajuta. Dacă se întâmplă să nu poti să dormi din cauza asta, caută să citești ceva care te interesează, cărți, reviste, orice, până adormi cu ele pe brațe. Dar pe hârtie, nu pe ecran.

Curaj! O să te bucuri apoi de gustul dulce al libertății.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!