Cum se cuvine să trăim noi pe pământ, pentru a răscumpăra păcatul strămoşesc?

Cuvinte duhovnicești

Cum se cuvine să trăim noi pe pământ, pentru a răscumpăra păcatul strămoşesc?

Prin Botez ne-a scos cu sila din robie, desfiinţind păcatul prin cruce, şi ne-a dat poruncile libertăţii; dar a urma sau nu poruncilor, a lăsat la voia noastră liberă.

Cum se cuvine să trăim noi pe pământ, pentru a răscumpăra păcatul strămoşesc al lui Adam făcut în rai?

Mai întâi trebuie să ne botezăm în numele Preasfintei Treimi, deoarece Sfântul Botez deschide împărăţia cerurilor, după cuvântul Sfintei Evenghelii, care zice: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu (Ioan 3, 5).

După Botez avem datoria să ne păzim de păcate şi să luptăm împotriva lor, fiind ajutaţi de harul lui Dumnezeu cel primit la Sfântul Botez. „Prin Botez ne-a scos cu sila din robie, desfiinţind păcatul prin cruce, şi ne-a dat poruncile libertăţii; dar a urma sau nu poruncilor, a lăsat la voia noastră liberă. Deci, chiar de la Sfântul Botez, după harul lui Hristos, ni s-a dăruit harul desăvârşit al lui Dumnezeu, spre împlinirea tuturor poruncilor.

Dar pe urmă, tot cel ce l-a primit în chip tainic, dar nu împlineşte poruncile, pe măsura împlinirii este luat în stăpânire de păcat, care nu este al lui Adam, ci al aceluia ce a nesocotit poruncile, întrucât, luând puterea lucrării, nu a săvârşit lucrul” (Filocalia, vol, I, Sfântul Marcu Ascetul, Sibiu, 1946, pag. 278). „Căci în măsura în care, crezând, lucrăm poruncile, în aceaşi măsură lucrează şi Duhul Sfânt în noi, roadele Sale” (Ibid., pag. 290).

(Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, ediția a 2-a, vol. 4, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 25-26)

Citește despre: