Ce înseamnă a ne ruga neîncetat?

Ca atunci când hoţii, apropiindu-se de o casă pentru a se furişa în ea să o jefuiască, aud că cineva vorbeşte acolo înăuntru şi nu se mai hotărăsc să intre în ea, tot aşa, când vrăjmaşii noştri se furişează în suflet pentru a-l prăda şi aud că în el murmură o rugăciune mică, merg pe lângă el şi se tem să intre.

Ce înseamnă a ne ruga neîncetat? Înseamnă a fi neîncetat în stare de rugăciune. Starea de rugăciune înseamnă gândul la Dumnezeu şi sentimentul către Dumnezeu, laolaltă. Gândul la Dumnezeu este gândul la atotprezenţa Lui, la faptul că El este pretutindeni, vede tot şi ţine tot cu puterea Lui. Sentimentul către Dumnezeu înseamnă frica de Dumnezeu, dragostea pentru Dumnezeu, dorinţa râvnitoare de a-I face în toate pe plac numai Lui, împreună cu dorinţa la fel de râvnitoare de a evita tot ceea ce Îi este neplăcut Lui şi, principalul, lăsarea sinelui în voia Lui cea sfântă în mod necondiţionat şi primirea a tot ceea ce ni se întâmplă ca venind din mâna Lui în chip nemijlocit. Sentimentul către Dumnezeu poate avea loc în timpul tuturor treburilor, ocupaţiilor şi împrejurărilor noastre, dacă nu este numai căutat, ci este deja implantat în inimă.

Iar dintre cei de demult cineva a spus: ca atunci când hoţii, apropiindu-se de o casă pentru a se furişa în ea să o jefuiască, aud că cineva vorbeşte acolo înăuntru şi nu se mai hotărăsc să intre în ea, tot aşa, când vrăjmaşii noştri se furişează în suflet pentru a-l prăda şi aud că în el murmură o rugăciune mică, merg pe lângă el şi se tem să intre.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, traducere de Cristea Florentina, Editura Cartea Ortodoxă, pp. 330-331)

De la același autor

Ultimele din categorie