„Omul lucrează cu Dumnezeu și Dumnezeu cu omul”

Dumnezeu şi omul care conlucrează reprezintă latura fundamentală a activităţii creştine în lume. „Omul lucrează cu Dumnezeu şi Dumnezeu cu omul” (cf. I Corinteni 3, 9).

Persoana Dumnezeu-omului Hristos prezintă în sine imaginea ideală a personalităţii şi cunoaşterii umane. Persoana lui Hristos trasează şi defineşte calea vieţii creştine în orice aspect al ei. În El se află cea mai desăvârşită împlinire a unirii mistice a lui Dumnezeu cu omul în vreme ce, în acelaşi timp, El descoperă atât lucrarea lui Dumnezeu în om, cât şi a omului în Dumnezeu. Dumnezeu şi omul care conlucrează reprezintă latura fundamentală a activităţii creştine în lume. „Omul lucrează cu Dumnezeu şi Dumnezeu cu omul” (cf. I Corinteni 3, 9). Lucrând înlăuntrul şi în jurul său, creştinul se dăruieşte pe sine cu totul nevoinţei, dar el face acest lucru şi este în stare să îl facă doar prin neîncetata activitate a puterii divine care este harul.

(Părintele Iustin Popovici, Credința Ortodoxă și viața în Hristos, Traducere: prof. Paul Bălan, Editura Bunavestire, Galaţi, 2003, pp. 59-60)

De la același autor

Ultimele din categorie