Războiul împotriva pornirilor năpraznice ale pasiunilor

Obișnuiește-te a cugeta totdeauna, șezând în casă, că ți se vor întâmpla nenorociri, necinstiri și uneori chiar loviri ori alte împotriviri. În felul acesta, vei fi gata oricând a întâmpina orice nenorocire, fără a te supăra.

Apoi, dacă nu ești obișnuit, iubite, a lupta cu mișcările ascunse, cu năvala ocărilor ori cu alte nenorociri ce s-ar abate peste tine, te sfătuiesc să procedezi totdeauna astfel.

Obișnuiește-te a cugeta totdeauna, șezând în casă, că ți se vor întâmpla nenorociri, necinstiri și uneori chiar loviri ori alte împotriviri. În felul acesta, vei fi gata oricând a întâmpina orice nenorocire, fără a te supăra, ci a suporta cu mulțumire și liniște. Premeditează astfel, înainte de a ieși din casa ta și înainte de a merge undeva. Dar mai cu seamă când ai a face și a vorbi cu oameni repede aprinzători la mânie.

Fiindcă o astfel de premeditare și pregătire nu ia în seamă și nu se sfiește nici chiar de întâmplările cele mai înfricoșate și mai năpraznice. Ea stinge la vreme potrivită orice aprindere a mândriei.

De aceea zice Psalmistul: „M-am pregătit și nu m-am tulburat” (Psalmul 118, 60).

(Nicodim AghioritulRăzboiul nevăzut, Editura Egumenița, Galați, p. 52)

De la același autor

Ultimele din categorie