„Suntem aici pentru a gusta din libertatea cea adevărată dăruită de Dumnezeu” - Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la începerea Liturghiei Arhierești din a treia zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși ITO 2017, Iași.

Să fie Dumnezeu cu noi în această frumoasă zi, prin Dumnezeiasca Liturghie, prin prezența dumneavoastră a slujitorilor Bisericii și a celor care, într-o formă sau alta, sunt împreună cu noi în această binecuvântată zi. Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră. Dacă ți se dă, însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune „Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!”? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie.

Omul are posibilitatea să pătrundă până la tronul Preasfintei Treimi, unde se află fratele său Iisus Hristos, purtător al aceluiași trup ca și noi, Cel care a zis: „Şi, răspunzând lor, le-a zis: Cine este mama Mea şi fraţii Mei? Şi privind pe cei ce şedeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea şi fraţii Mei. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea” (III Marcu, 33-35).

În Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie omul poate să asiste tainic la aducerea dintru neființă la ființă a universului întreg, poate să simtă tragedia izgonirii lui Adam și a Evei din Rai, cu toate consecințele care decurg din această izgonire.

Tot în timpul Sfintei Liturghii, omul urcă pe Eleon să asiste la Înălțarea Domnului la cer sau în foișorul cel de sus, să participe la coborârea Duhului Sfânt. În Dumnezeiasca Litrughie sunt prezenți apostolii și ucenicii de altădată și de acum, sunt prezenți sfinții îngeri.

Pentru aceasta ne-am botezat, pentru aceasta suntem creștini ortodocși, pentru aceasta credem că Întâlnirea ITO de aici, de la Iași, este pentru a gusta din libertatea cea adevărată câștigată, dobândită, de fapt dăruită de cer, în relația noastră cu Dumnezeu.

Îl rugăm pe Dumnezeu să fie cu noi și astăzi și mâine și-n veci de veci și să ne dăruiască putere să ne adâncim în dimensiunile cele adevărate ale Sfintei și Dumnezeiștii Liturghii și să experimentăm în aceste clipe cât de bun și cât de dulce este Domnul!

Ultimele din categorie