“Adaugă-ne credinţă”!

Ce i-au spus Apostolii lui Hristos? Oare n-au spus: “Adaugă-ne credinţă”? Când spui “adaugă”, înseamnă că te încredinţezi pe tine lui Dumnezeu. Pentru că de nu se încredinţează cineva pe sine lui Dumnezeu, ce să-i adauge Dumnezeu? Cerem de la Dumnezeu să ne adauge credinţă, nu ca să facem minuni, ci ca să-L iubim mai mult.

- Părinte cum se întăreşte credinţa?

- Credinţa se întăreşte cu ajutorul rugăciunii. Un om care nu şi-a cultivat credinţa sa de mic, dar are dispoziţie bună, o poate cultiva prin rugăciune cerând de la Hristos să-i adauge credinţă. Să cerem de la Hristos să ne adauge credinţa şi să ne-o mărească. Ce i-au spus Apostolii lui Hristos? Oare n-au spus: “Adaugă-ne credinţă”? Când spui “adaugă”, înseamnă că te încredinţezi pe tine lui Dumnezeu. Pentru că de nu se încredinţează cineva pe sine lui Dumnezeu, ce să-i adauge Dumnezeu? Cerem de la Dumnezeu să ne adauge credinţă, nu ca să facem minuni, ci ca să-L iubim mai mult.

Ca să se mărească credinţa în Dumnezeu toate ajută. Şi florile şi lăcustele şi stelele şi trăznetele chiar. Toţi le vedem pe acestea, dar nu ne folosim toţi deoarece primim “telegramele”, gândurile ce ni le aduce vrajmaşul. De pildă, de nu ar fi existat sarea, marea ar fi mirosit urât. Dar cel care cercetează asta în atelierul lui fără credinţă, nu se foloseşte, deoarece inima lui nu s-a curăţit de săruri. Dacă lucrează cineva cu mărime de suflet, cu gând bun, chiar şi cele mai anapoda le vede cu alţi ochi, cu iluminare dumnezeiaască şi Îl slăveşte pe Dumnezeu.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, 2000, p. 266)

De la același autor

Ultimele din categorie