Ce este iubirea?

Căsătorie

Ce este iubirea?

    • șoaptă la ureche
      Ce este iubirea? / Foto: Oana Nechifor

      Ce este iubirea? / Foto: Oana Nechifor

„Ce este iubirea? Iubirea este ceva care determină doi oameni să creadă că sunt fericiţi chiar şi atunci când nimeni altcineva nu crede. Este ceva care îi face să stea înghesuiţi pe o bancă, chiar şi atunci când lângă ei există destul loc. Este ceva care îi face să nu scoată nici un cuvânt când eşti lângă ei, şi să vorbească despre dragoste şi despre flori, atunci când cred că ai plecat. Este tot ce ştiu despre dragoste, până voi crește mai mare”.

Când te vei căsători, vei deveni mai sensibilă la decepţii şi supărări decât erai înainte. Însă, vei fi deja convinsă că merită acest efort căsnicia. Cred că ai ales corect. De altfel, numai după o astfel de alegere ai posibilitatea să simţi nemărginita fericire care decurge din unirea a două suflete.

Între hârtiile mele am păstrat compunerea unui băieţel de zece ani, pe care-l chema Teodor. Este o compunere pentru şcoală pe tema: „Ce este iubirea”. Există în ea trei lucruri în care, cu absolută siguranţă, se întrevede fericirea viitoare:

Ce este iubirea? Iubirea este ceva care determină doi oameni să creadă că sunt fericiţi chiar şi atunci când nimeni altcineva nu crede. Este ceva care îi face să stea înghesuiţi pe o bancă, chiar şi atunci când lângă ei există destul loc. Este ceva care îi face să nu scoată nici un cuvânt când eşti lângă ei, şi să vorbească despre dragoste şi despre flori, atunci când cred că ai plecat. Este tot ce ştiu despre dragoste, până voi crește mai mare”.

Să nădăjduim că micuţul Teodor este unul dintre fericiţii care, vor învăţa că iubirea devine desăvârşită când vor găsi persoana potrivită împreună cu care vor putea să trăiască sensul cuvântului „cresc”.

Să-i urăm aceasta lui Teodor. Dar şi Caterinei şi lui Petre, şi oricui se află în faţa invitaţiei de a transforma „dragostea şi florile” într-o realitate vie în căsnicia lui.

Cred că sunteţi amândoi suficient de maturi pentru vârsta voastră. Nu uita, însă, că maturitate înseamnă să ştii în care direcţie trebuie să te maturizezi mai mult.

(Charlie W. Shedd, Scrisori Caterinei, Editura Bizantină, Bucureşti, pp. 25-26)