Ce înseamnă să fii român?

Pentru mine a însemnat nespusa binecuvântare de la Dumnezeu de a pri­mi din naştere botezul ortodox şi a fi pecetluit cu da­rul Preasfântului Duh.

Ce înseamnă a fi român? Că de multe ori am cu­noscut, şi în pribegie şi aici, în ţară, bucuria oameni­lor de a fi născuţi în România. Pentru mine a însemnat nespusa binecuvântare de la Dumnezeu de a pri­mi din naştere botezul ortodox şi a fi pecetluit cu da­rul Preasfântului Duh. Şi asta mai presus de toate. Şi acum vreau să vă amintesc cuvântul Domnului prin care ne porunceşte să căutăm mai presus de toate Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui (Matei 6, 33).

Prin botezul pe care ni l-a dat Domnul şi prin pecetluirea cu darul Sfântului Duh, nu devenim cetăţenii unui lo­caş pământesc, cât de plăcut şi de drag ne-ar fi el; prin acestea două şi prin paharul Sfintei Împărtăşanii de­venim cetăţeni ai Ierusalimului celui de sus, patria noastră cea veşnică, patria noastră cea adevărată.

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, p. 90)

De la același autor

Ultimele din categorie